Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Рекордьорът Келвин Киптум се готви да бяга на маратона в Ротердам през пролетта под два часа

Бегачът Келвин Киптум изпраща забележителна 2023, в която подобри световния рекорд в мъжкия маратон, като кениецът иска да стане първият атлет, който ще бяга под два часа на на маратона в Ротердам през следващия април, съобщава Ройтерс.
През октомври още по време на третия си маратон Киптум подобри рекорда с 34 секунди, като спечели в Чикаго с време 2:00.35 часа, а преди това спечели и маратона в Лондон през април с 2:01.25 часа, което бе второто най-добро време в историята.
Запитан каква е следващата му цел, Киптум каза пред вестник "Гадзета дело Спорт": "Вече се знае - маратонът в Ротердам през април. Искам да продължа напред и да подобря рекорда."Киптум има и причина да избере Ротердам за следващото си състезание. "Организацията е свързана с мениджърите ми", каза той. "През 2022 трябваше да участвам, да направя дебюта ми, но контузия ме спря. Сега ще е точният момент", добави бегачът.
Една от следващите цели на атлета е да участва на Олимпийските игри в Париж през 2024 и Киптум е един от десетимата, които попаднаха в предварителната селекция на тима на Кения. "Има три места и искам да бъда там", доверява той.
"Като отбор ще си помагаме, но и всеки ще гледа за представянето си. Целя се и в Световното първенство в Токио през 2025, състезанието в Будапеща също ме привлича", каза още кениецът.
Тренировките на Киптум за Ротердам са насочени така, че той да стане първият човек, който бяга маратон под два часа.
"Отивам, за да бягам бързо. Маршрутът е идеален, а хората по улиците ти дават сила да покажеш най-доброто. Искам да остана в историята на този маратон", признава той.
"Подготовката ми върви добре, тичам по 270 км на седмица и ако атмосферните условия го позволяват, ще атакувам рекорда", обеща Келвин Киптум.

c