Четвъртък, 05 септември 2024

05.09.2024

Последвайте ни

Различни състояния и качества на хартията показва изложба в галерията в Добрич

Изложбата с творби, създадени по време на пленера „Хартията – Същност и намеса“ 2024, бе открита тази вечер в Художествената галерия в Добрич. В дните на пленера бяха създадени над 50 творби, обхващащи различни състояния и качества на хартия – напластяванията на колажа, обемите от хартиена каша, пространствените инсталации и хартиени обекти, заиграващи се със светлината. Десетимата художници, представители на различни направления и поколения, боравят със същността на хартията, превръщайки я от утилитарен материал в художествено произведение.
Изложбата бе открита от директора на галерията Недко Недков, който връчи на участниците дипломи за цялостно представяне и им благодари за ползотворната работа.
Специалният гост-участник в пленера, изкуствоведът Румена Калчева, сподели своите наблюдения върху творческия процес, особеностите в работата на всеки от художниците и цялостното въздействие на изложбата, експонирана в две от залите на галерията.
В рамките на проект „Хартията – Следи и отпечатъци“ 2024, финансиран от Министерството на културата и Община град Добрич, предстои издаването на двуезичен каталог.
Изложбата продължава до края на септември.
Източник: Художествена галерия Добрич
c