Събота, 15 юни 2024

15.06.2024

Последвайте ни

Ръководството на "Албена" АД се срещна с новия министър на туризма Евтим Милошев

Държавата да продължи рекламата на българския туризъм, призова изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев

„Трябва да определим няколко приоритета, които за кратко време да бъдат изпълнени. Като министър на туризма аз ще бъда отворен към вас, за да изработим работещ модел за развитие на туризма у нас. Бизнесът трябва да работи, а администрацията да го подкрепя“, каза министърът на туризма Евтим Милошев по време на срещите си с Български съюз по балнеология и СПА туризъм, Българска асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, представители на хотелски вериги - Грифид Холи“ ЕООД, „НИКМИ“ АД, к.к. „Албена“ и „Албена тур“ ЕАД и с  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Представителите на бранша подчертаха, че най-сериозни трудности срещат с работната ръка на местно ниво. „Може да се каже, че голяма част от хотелите са по-добри работодатели от редица други индустрии. Туризмът има достойнства, които да комуникира така, че да се подобри имиджът на професиите в него. Ние може да предложим светкавично кариерно развитие, но просто в нашия бранш няма кадри“, каза Георги Дучев, изпълнителен директор на Българска асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели. От асоциацията подчертаха още, че туристическият бранш е изключително чувствителен към всички сътресения. 

5-10% ръст на ранните записвания отчитат от курорта Албена за лято 2024

„Изключително важно е държавата да подпомага бизнеса в рекламата и привличането на все по-голям туристопоток. Все още не може да се преборим сериозни нискотарифни и чартърни компании да летят до Варна и Бургас“ изтъкна Григор Фиданов, собственик и управител на „Грифид Холи“ ЕООД.

Представители на големи хотели подчертаха също, че очакват средно успешен летен сезон „Но той е крайно недостатъчен, за да генерира стабилно развитие на целия бизнес и като база, и като маркетинг. През последните 9 месеца започнаха много интересни дейности и реализация на идеи за реклама. А ако ние не ги продължим, ще се компрометираме в очите на нашите партньори и ще забавим процеса на възстановяване от Ковид и войната в Украйна“, каза Красимир Станев, изпълнителен директор на „Албена“ АД. 

„Албена“ отчита добър темп на записванията за лято 2024, бележи ръст на всички пазари (ВИДЕО)

След проведените срещи министър Евтим Милошев заяви, че ще предприеме конкретни действия във връзка с изложените на срещите проблеми и призова представители на бизнеса за консолидиране на усилията в сектора. „Решаването на проблеми, трупани с години, е много сложен процес и изисква не просто воля, а и огромни усилия, но трябва да е ясно, че колкото по-разединен е един бранш, толкова повече всички в него губят“, каза още министърът на туризма.

c