Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Проф. Деян Павлов и пианистът Борис Апостолов пристигат в Добрич за концерт на БКО

Български камерен оркестър и гостите диригент и солист ще изпълнят класическа програма от Александър Текелиев, Франц Йозеф Хайдн и Феликс Менделсон-Бартолди

Български камерен оркестър – Добрич с гост диригент Деян Павлов и солист Борис Апостолов - пиано ще представят концерт на 7 ноември, вторник от 18:30 часа в Огледална зала „Нели Божкова“.

Български камерен оркестър и гостите диригент и солист ще изпълнят класическа програма от Александър Текелиев /р. 3 юни 1942 г./ - Музикален триптих / През 2022 г. бе 80 годишнината на композитора /, Франц Йозеф Хайдн /1732 – 1809/ - Концерт за пиано и оркестър № 11, Ре мажор и Феликс Менделсон-Бартолди /1809 – 1847/- Симфония за струнен оркестър №7, ре минор.

Проф. д-р Деян Павлов завършва НМУ „Любомир Пипков“ в София. След това НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класовете на проф. Георги Робев (хорово дирижиране), проф. Васил Казанджиев (оркестрово дирижиране), проф. Борис Хинчев и проф. Иван Вульпе (оперно дирижиране). Участва в майсторските курсове на проф. Карл Остерайхер, проф. Хайнц Рьогнер и Иля Мусин. Дирижира концерти и спектакли на Русенската филхармония и опера (1988-1991), ръководи Симфоничния оркестър в Пазарджик (1992-1998), диригент е в Пловдивската опера (1996-1998) и на Оперно-филхармоничното дружество в Пловдив (от 1998), музикален директор е на фестивала „Зимни музикални вечери“ в Пазарджик (1992-1999). От 2001 до 2012 е диригент на Младежката филхармония „София“ към НМУ „Любомир Пипков“. Между 2005 – 2009 води студентските оркестри на НМА „Проф. Панчо Владигеров“. В момента е професор по „Оперно пеене с диригент“ към Вокалния факултет на Музикалната академия и ръководител катедра „Музикално-сценично изкуство“ Преподава и „Оперно – симфонично дирижиране“ към Теоретико-композиторския и диригентски факултет. В паралел с преподавателската си дейност е Главен диригент на Плевенската филхармония (2014 – 2021). Гастролира в Гърция, Германия, Великобритания, Испания, Швейцария, Турция, Чехия,Канада, Румъния, Бахрейн. Регистрира записи за радио и телевизионни канали в България, Испания и Румъния. От 1995 г. до сега дирижира с Bulgarian Symphony Orchestra- SIF 309 филмова и съвременна музика за международни продуцентски компании. Записал е музика за над 500 филма, някои от тях отличени с награди „Сезар“ (2001, 2004), „Оскар“ (2009) и „Златна палма“ (2007). Води ежегодно майсторски класове по дирижиране. В репертоара си има произведения от всички стилове и жанрове. Деян Павлов е удостоен с грамота за „Върхови постижения в музикалната педагогика и изкуство” от НМУ „Любомир Пипков“ (2004), със „Златно петолиние“ от Съюза на българските композитори за високи постижения в интерпретацията на творби от български композитори и е лауреат на „Златно перо“ за принос към българската култура от Класик ФМ радио (2005).

„Брилянтен звук на оркестъра, чудесно диригентско присъствие на Деян Павлов !“ – в-к „Музика Вива“, 2004. „Интерпретацията на диригента Деян Павлов носеше облика на проникновена изповед“ - сп. „Музика“ бр.6, 2006 г.

Борис Апостолов – изгряващата звезда на клавирното изкуство ще солира в Концерта за пиано и оркестър № 11, Ре мажор от Хайдн.

Борис Апостолов е роден в гр. Пловдив през 2008 г. Започва да свири на пиано от 6 годишна възраст при д-р Цветелина Борисова в НУМТИ „Добрин Петков“ гр. Пловдив, където понастоящем учи. Още на 10 годишна възраст изнася първия си самостоятелен концерт със соло клавирни произведения от Шопен, Рахманинов, Бах и др. Същата година е награден със стипендия за млади таланти от Ротари Клуб. През следващата година е поканен като солист на концерт от Моцарт с оркестъра на НУМТИ „Добрин Петков“ под диригентството на доц. д-р Пламен Първанов От крехка възраст солира и акомпанира в различни камерни състави и оркестри, участва в благотворителни концерти, празнични събития и други изяви, като например – лична покана да свири пред Людмил Ангелов.. Поканен е като гост-студент при проф. Елизабет Шадлер /Австрия/ и проф. Екатерина Румянцева /Русия/ в Консерватория „Густав Малер“ в Австрия. Посещава и традиционния пиано фестивал в Оксфорд, Англия, като участва в майсторските класове на Николай Лугански и Анна Федорова.

Билети на касата на Концертна зала „Добрич“ /органова/ от понеделник до четвъртък и от 10.00 до 18.00 ч.

c