Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Продажбата на търг на 400 кубика дърва за огрев предизвика дебат в ОбС Добрич

400 кубика дървен материал ще продаде на търг Община Добрич. Внесеното от администрацията предложение бе одобрено на днешната сесия на Общинския съвет с 23 гласа „за”, 6 „против” и 6 „въздържал се”.

Продажбата ще стане с публичен търг с тайно наддаване на дърва за огрев, придобит от резитби. В докладната записка се посочва, че складът значително се е напълнил, което налага оползотворяване на материала.

Общото количество дървен материал е 400 пространствени кубика и включва 21 дървесни вида. От тях 245 кубика са липа – това са дърветата, премахнати от центъра.

Целта на търга е да повишат приходите в бюджета на Община град Добрич, да се разчисти площадката на Общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти” и оползотворяване на всички материални активи.

Търгът ще започне с начална тръжна цена е 21 841 лева с включен ДДС за цялото количество от 400 пространствени м3, което се равнява на 110.43 лева за тон с включен ДДС за тон. Цената е сформирана на база експертна оценка.  

Темата предизвика дебат в залата на Общинския съвет.

Георги Джендов заяви, че на безценица се продава ценен дървесен вид, който на пазара има доста по-висока цена. Според него има проблем с пропуснати за Общината ползи и дърветата не се режат така, че да се продадат на по-висока цена. Той допълни, че новите видове, които ще бъдат засадени при ремонта на центъра, излизат много по-скъпо.

Цената е начална, а каква ще стане в края на търга не е известно, бе отговорът от Ангел Ангелов. Арх. Христо Даскалов посочи, че горски стопанства и предприятия продават долу-горе на тази цена. По думите му няма как да се разбичва дървеният материал, няма как това да се извърши технически и да се продава например за дърворезба.

Продават на търг изсечените липи в Добрич - за огрев, не за дърворезби

Йордан Апостолов и други съветници са посетили площадката на общинското предприятие и са видели, че там ежедневно се трупа дървен чипс, като в момента има 250-300 тона. В залата бяха зададени въпроси защо не се организират търгове и не се продава този чипс. Оказа се, че е правен търг, но интерес не е имало. Чипсът се използва за мулчиране и други нужди.

„Работещите в общинското предприятие казаха, че премахването на дървета в градска среда по принцип е опасно и те се режат на максимално малки шайби. Питат защо общината не закупи телескопичен товарач. Още от предходния търг имало 200 кубика нереализирана дървесина, която гние”, каза Апостолов.  

Христо Даскалов обясни, че Общината разполага с най-добрата вишка в страната, която върши по-добра работа от товарача - той няма да е удачен за резитба в градска среда.

В залата се чуха и предложения дървата да се предоставят на социално слаби граждани, както и да се разреши на граждани да се закупуват дърва за огрев, а не цялото количество да се дава на търг.

c