Събота, 17 август 2024

17.08.2024

Последвайте ни

Продават на търг изсечените липи в Добрич - за огрев, не за дърворезби

Липата е подходяща за дърворезбоване и струва много повече, но, ако е подходящо нарязана

400 кубика дървен материал ще продаде Общината в Добрич, ако на сесията във вторник бъде одобрено внесеното от администрацията предложение.

То е за продажба чрез публичен търг с тайно наддаване на дърва за огрев, придобит от резитби. Посочва се, че складът значително се е напълнил, което налага оползотворяване на материала. Общото количество дървен материал е 400 пространствени куб. метра. От тях 245 куб. м липа.

Целта на направеното предложение е да повиши приходите в бюджета на Община град Добрич, да се разчисти терена на ОБП УДП и оползотворяване на всички материални активи, се посочва в докладната записка.

Предложената начална тръжна цена е 21 841.92 лева с включен ДДС за цялото количество от 400 пространствени м3, което се равнява на 110.43 лева за тон с включен ДДС за тон. Цената е сформирана на база експертна оценка.   

Предвид голямото количество липа сред общото количество дървен материал, най-вероятно става въпрос за изсечените липи в централна градска част.

Целият дървен материал обаче се продава на цени на дърва за огрев. 

Липата е лека до средно тежка, мека и лесна за обработване. Има фина и плътна структура. Когато изсъхне, дървото е стабилно и може да се работи лесно във всички посоки. Поради това си качество липовата дървесина е силно ценена за превръщането и в дърворезба. Проверка на Про Нюз Добрич показа, че цената на кубик липа, подгодяща за дърворезбоване, може да бъде и 1000 лева, но ако дървесината е на янове от 6 или 5 см. Цената зависи също от възрастта на дървета, колкото по-стара и голяма е липата, толкова цената й е по-висока, коментира пред Про Нюз Добрич майсторът дърворезбар Койчо Колев. 

Според специалисти по интериорен дизайн цените на липата за обработка могат да бъдат много по-високи, дори да достигнат до 3000 лева за кубически метър, ако дървесината е качествена и не е нарязана през метър, а на по-дълги талпи.

c