Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Представят в Измаил книгата на Георги Казанджиев от Добрич за държавника Александър Малинов

Книгата, написана по молба на българската община „Света София”, ще бъде презентирана на научна конференция в украинския град

На  24 май, по покана на ректора на Държавния хуманитарен университет в град Измаил, Украйна, ще бъде представена книгата  „Александър Малинов – опит за биография” на писателя и исторически изследовател Георги Казанджиев от Добрич. Книгата ще бъде презентирана на научна конференция на тема „Славянската писменост и култура”. ”Преди това ще бъдат поднесени цветя на паметника на Христо Ботев, който е в двора на университета”, каза Казанджиев, преди да отпътува за Измаил.

На следващия ден – 25 май, ще има премиера на творбата в село Пандаклий, където е роден Алекандър Малинов. Срещата ще бъде в училището в селото, което носи името на видния български държавник. Селото е основано през 1830 г. от преселници от днешното село Тянево, Ямболска област. В него живеят 162 семейства с 802 жители.

„Книгата е написана по молба на българската община „Света София” в град Измаил”, каза председателят на културно-просветното дружество Николай Иванов, който добави, че 24 май не е избрана случайно като дата за представянето на книгата. Град Измаил е в Болградския район на Украйна, където живеят предимно бесарабски българи.  „Книгата е написана по повод 85 години от смъртта на Александър Малинов и 165 години от рождението му. Тук трябва да припомним, че той е бил министър-председател на България пет пъти. Той е и автор на Декларацията за независимостта на България, която е обявена но 22 септември 1908 г. Според историческите източници, цар Фердинанд се е колебаел и тогава Александър Малинов му е казал: „Или обявяваме независимостта, или ще Ви пратим там, откъдето сте дошъл”, каза още Казанджиев. Той добави, че в България няма издадена книга за биографията на държавника Малинов.

Един от спонсорите на книгата е Михаил Стоев – бизнесмен, общественик, който развива отношенията с българската община „Света София” в Измаил повече от 30 години. Той допълва програмата: „Поканата ни е от Николай Иванов, председател на българската община „Света София” в град Измаил. На 24 май започваме с молебен в църквата „Св.Георги”. След научната конференция ще има и концерт.” По инициатива на Михаил Стоев години наред на 3 март – националния празник на България, пред паметника на Христо Ботев в град Измаил делегация от общественици и бизнесмени от Добрич поставя венци и цветя и провежда срещи с бесарабските българи.

c