Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Представят книгата „Фар Шабла през погледа на фаропазача Наньо Нанев“

На живо можете да чуете историята на Наньо Нанев, който повече от четвърт век се грижи за най-стария и най-високия фар по Българското Черноморие – фар Шабла. На 29 февруари от 17:30 ч. в Народно читалище "Зора 1894 г." в Шабла ще бъде представена книгата „Фар Шабла през погледа на фаропазача Наньо Нанев“.

„Защо си направих труда да напиша тази книга? Защото това е най- старият, най- високият, най-колоритният български фар. Той е най-източната българска географска точка. Тук новата година астрономически идва първа у нас. За фара са писали мнозина историци, журналисти, краеведи, географи, утвърдени имена и начинаещи. И нито един от десетките фаропазачи с дълъг стаж не се е опитвал да напише дори и кратък разказ за фара“, споделя авторът.

По думите му фар Шабла е вдъхновявал и ще продължи да вдъхновява много поети и художници. Не съм критик - литературен или художествен, но ще отделя място за нашите - местните: Георги Давидов, Стефан Жечев, Александър Александров и Коста Костов.
Каквото и да се напише за фар Шабла, все ще е малко, но това не означава, че не бива да опитваме да добавяме към тази история това, което вече знае. Още повече, убеден съм, че имам и моралното право на това.

c