Петък, 23 февруари 2024

23.02.2024

Последвайте ни

Полицията в Добрич получи нова камера - засича скоростта на няколко коли и в двете посоки

Камерата е с изключително висока резолюция, разделителна способност и с вграден изкуствен интелект

На кратка церемония днес,  в присъствието на вътрешния министър Калин Стоянов, служители от 19 областни дирекции на МВР получиха съвременни камери, които са с висока резолюция и разделителна способност. Сред тях и Областната дирекция на МВР в Добрич. Това ще даде възможност да се извършва засичане на скоростта едновременно на няколко автомобила, включително и в различните посоки на движение. В момента се работи по обществени поръчки за доставка на още 280 преносими, стационарни и мобилни устройства, заяви вътрешният министър. 

Камерите напълно отговарят на изискванията на Закона за движение по пътищата и са сертифицирани в Българския институт по стандартизация и метрология. Вече са обучени служители – по двама от дирекция, един за работа с камерата и един за обслужването на системата й.

В устройствата са интегрирани усъвършенствани 4D HD FMCW-радари и камери с висока разделителна способност, и са оборудвани с вграден изкуствен интелект. Това позволява контрол на скоростта в множество платна, което ги прави добре приложими както по магистрали, така и в градски условия. Специално програмираната им система дава възможност за наблюдение на трафика и за точно разчитане на регистрационните табели на превозни средства при всякакви условия на осветеност (в тъмната и светлата част на денонощието). Високата резолюция на получените изображения позволява покриване на до 3 ленти (в една и съща посока на движение или в противоположни посоки на движение) с отлично ниво на детайлност. Системата идентифицира вида на превозното средство – леко или товарно, както и неговата класа. В състояние е да разпознае скоростта и позицията му при придвижване в зоната на засичане и позволява регистрирането на нарушения на множество превозни средства едновременно - например превозни средства, движещи се в различни ленти.

Регистрираните нарушения от камерата ще се предават директно към Центъра за обработка на нарушенията, посредством защитена мобилна връзка за последваща обработка и изготвяне на електронен фиш.

c