Вторник, 09 юли 2024

09.07.2024

Последвайте ни

Почина режисьорът Любомир Малинов, поставил над 30 пиеси в театъра в Добрич

Режисьорът Любомир Малинов си отиде на 82-годишна възраст в края на миналата седмица.
Той се откроява ярко не само като режисьор, но и като артист, ценител на изкуството, учител, публицист. През годините е оставил трайна следа чрез творческия си усет, поставил над 30 пиеси в театъра в Добрич, където работи 17 години. 

Любомир Малинов е роден през 1940 г. в Самоков. Завършил е СУ „Св. Климент Охридски“, а по-късно НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Няколко години е учител по литература – млад, красив, висок, ерудиран, респектиращ той си остава Учителят за своите възпитаници.

След завършването на Театралната академия работи като режисьор към Читалище-паметник „Отец Паисий“ в Самоков. Интерпретацията на Шекспировата „Дванайсета нощ“, постановките Снежната кралица, Опера за три гроша, Няма да платим-няма да платим, Ветрилото, Сън в лятна нощ, Комедия от грешки, Осем жени, Жорж Данден, Великденско вино, Дерето на елхите му донесоха множество отличия и награди, но преди всичко обичта и възторга на публиката. И в театралното поприще той бе Учителят, извел на пътя на голямото изкуство много млади  самоковски актьори. 

Години наред работи в театъра в Добрич и на други места. Лауреат е на национални награди, носител на златния почетен знак на Община Самоков. Беше и живата история на самоковския читалищен театър. Даровитият творец бе и човек невероятно честен и безкрайно скромен.
За 80-годишния му юбилей негови приятели подготвиха и издадоха книгата “С обич”. Наскоро пък излезе “Из лаборинтите на паметта” – труд на Любомир Малинов с автобиографични елементи и съкровени размисли за живота и изкуството.

c