Вторник, 09 юли 2024

09.07.2024

Последвайте ни

Пет години без обичания музикант и педагог от Добрич Драгомир Капитанов

На 9 януари 2018 година обществеността на Добрич се сбогува с певеца и музикант, преподавателя по тамбура, хорист в хор “Добруджански звуци” и основател на Детския духов оркестър към СУ “Св. Климент Охридски” Драгомир Капитанов.

За мнозина той беше най-добър приятел, а със загубата му културната сцена на Добрич загуби един от най-вдъхновяващите си образи. Драгомир Капитанов въплъщаваше в себе си добротата, непринудеността и отговорността да продължи музиката да съществува.

Днес синовете на Драгомир Капитанов продължават делото му - да работят с децата на любимата на музиканта Фамилия "Охридски”. Борислав Капитанов е учител по ударни инструменти и ръководител на Детския духов оркестър “Капитанов Брас Бенд” към училището по изкуствата. Атанас Капитанов е учител по класическа и електрическа китара, отново в същото училище. Съпругата на Драгомир Жулиета Капитанова дълги години беше преподавател по акордеон и солфеж в училището, като именно тя е и инициатор на създаването на музикалните паралелки.

“Той живя с радост към живота и с обич към хората, с желанието да помага. Едва ли е било негова мисия в живота да го прави, но определено така го чувстваше”, казва големият син Атанас Капитанов.

И пояснява, че Детският духов оркестър “Капитанов Брас Бенд” се казва така именно в резултат на обичта, която децата изпитват към музиканта и вдъхновител, защото участниците в оркестъра избират името в негова чест.

“Той искаше да изживее всяка една секунда със сърцето си. Хората го помнят като слънчев човек и като човек, който ги провокираше да покажат таланта в себе си”, споделя големият му син.

Днес ученици на Драгомир Капитанов и в сферата на народната музика, и в сферата на джаз музиката, представят България по света, а част от тях са основали и Captain’s Brass Band, като изпълват с музика най-големите пиано барове и хотелски сцени в страната.

Малкият Драго е внук на Капитанов старши има честта да носи името на дядо си, който ще остане в спомените като един от най-обичаните и талантливи хора в Добрич.

Снимка: Димитър ХРИСТОВ

Автор: Преслав НЕЙЧЕВ

c