Петък, 28 юни 2024

28.06.2024

Последвайте ни

Педагогът Атанаска Георгиева от Добрич написа Учебно помагало за матура по БЕЛ

Бивши и настоящи ученици и колеги уважиха представянето на Учебното помагало за матура по български език и литература  за 11. и 12. Клас с автор Атанаска Георгиева, преподавател по български език и литература в гимназиална училищна степен. Издател на помагалото е Про Нюз Добрич. То съдържа разработки, текстове и тестове, съобразени с учебната програма на МОН за ДЗИ, която е актуална вече втора година.

Представянето бе част от събитието, с което ЧПГТП "Райко Цончев" в Добрич даде старт на кампанията за прием в гимназията за учебната 2023-2024 г. На него бяха представени различните специалности и учители, организацията на учебния процес и възможностите за личностно и кариерно развитие, които училището предлага.

Да подкрепят Атанаска Георгиева и помагалото дойдоха също кметът на Добрич Йордан Йорданов и заместник-кметът Хуманитарни дейности д-р Емилия Баева, ректорът на Висше училище по мениджмънт доц. Тодор Радев.

Г-жа Георгиева е мой дългогодишен учител по литература. Имах честта тя да ми преподава в периода 2000-2005 година. Едно нещо съм запомнил за нея и то е много важно – тя е изключително принципен и последователен човек. Не допуска неин ученик да не може, да не знае, да не иска“, сподели с присъстващите Йордан Йорданов. Той й благодари за положените усилия и като ученик, и като човек. „Надявам се да продължите да преподавате дълги години“, обърна се кметът към Атанаска Георгиева и пожела успех на помагалото.

 Пред присъстващите авторът разказа за историята на учебното помагало, започнала през октомври 2021 година, когато стартира рубриката в сайта Про Нюз Добрич „Новата матура“. Тя благодари на тези, подкрепили реализацията на рубриката, както и на учениците от нейния бивш клас от Природоматематическа гимназия „Иван Вазов“, випуск 1999/2000 г., паралелка „Биология“, поели половината от сумата за издаването на помагалото. Техен представител в залата бе Деси Пантелеева.

Новият формат на Държавния зрелостен изпит има много предимства и те са свързани с това, че големият обем от автори и творби от българската литература, които допреди две години бяха 94, сега са 27. Драстично е намален обемът на материала по литература, но вече този материал не се научава, а децата се приучават да мислят. Литературната част преустанови практиката на хронологичното представяне. Девет теми обобщават литературния материал.

В помагалото след индивидуалното представяне на  творбите по темите – 9 теми, всяка с по 3 творби, или общо 27, Атанаска Георгиева предлага и обобщение, където тема е видяна с анонс да бъде впоследствие разработена в есето.

В това помагало аз се опитах да затворя цикъла на подготовката. Има го представянето на отделните творби, теоретичното, аналитичното представяне, има го обобщението, има го и есето, защото на Държавния зрелостен изпит отличната оценка не се постига с първите две части, а с третата част, която дава възможности за интерпретативно съчинение или есе“, сподели Атанаска Георгиева. „Винаги поставям ударението върху есето, защото с него литературата ще проработи чрез лично мнение, чрез индивидуална позиция, която може да представи темата“, посочи тя. За всяка от деветте теми тя е предложила свое есе, чиято цел е да помогне на учениците да изградят своя собствена позиция.

В своя онлайн формат в Про Нюз Добрич помагалото помогна на много ученици не само в Добрич, а и в цялата страна, дори в чужбина, да се подготвят за държавните зрелостни изпити. Някои от разработките имат по 15 000 - 16 000 прочита.

С удоволствие практикувам, продължавам да практикувам тази професия. Мисля си, че всеки от нас, каквото и да прави, трябва да го прави възможно най добре и си обещавам да продължавам да работя със същия ентусиазъм и със същото желание в частна гимназия „Райко Цончев“, защото тук се работи изключително спокойно, каза Атанаска Георгиева.

Ролята на медиите е не само да информират, но и да възпитават и образоват и това, което ние заедно направихме в продължение на девет месеца с рубриката "Новата матура", бе съвсем безвъзмездно да дадем възможност на ученици от 11 и 12 клас не само от област Добрич, но и от цялата страна, включително и чужбина, да се подготвят за своите зрелостни изпити“, каза собственикът на „Про Нюз Добрич“ ЕООД Станислава Кръстева. Тя благодари за партньорството на Атанаска Георгиева, която е изключителен професионалист, работохолик и стриктен човек. Учебното помагало за матура по български език и литература  за 11. и 12. клас  е първата книга на  „Про Нюз Добрич“ ЕООД, което вече е и издателство.

Цената на помагалото е 20 лева.

Поръчайте помагалото тук https://propress.bg 

c