Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

В помощ на зрелостниците е Учебно помагало за матура по български език и литература

Автор е Атанаска Георгиева, утвърден преподавател по БЕЛ в гимназиална училищна степен. Издател е Про Нюз Добрич

Излезе от печат Учебното помагало за матура по български език и литература  за 11. и 12. клас. Негов автор е Атанаска Георгиева, преподавател по български език и литература в гимназиална училищна степен. Издател на помагалото е Про Нюз Добрич. Помагалото съдържа разработки, текстове и тестове, съобразени с учебната програма на МОН за ДЗИ, която е актуална вече втора година.

Изданието му най-напред беше онлайн представено в рубриката „Новата матура по литература” на новинарския сайт Про Нюз Добрич (https://pronewsdobrich.bg). Чрез нея то достигна до десетки хиляди зрелостници в страната, но също и в чужбина, които благодарение на разработките на Атанаска Георгиева успяха да се подготвят отлично за държавния зрелостен изпит по български език и литература през май 2022 г.

Сега то излезе и в хартиен формат, за да се превърне в неотменим помощник за учениците от 11. и 12. клас в подготовката им.

Тя включва тематично деление на художествените творби от изучавани и неизучавани досега автори, като общата тема се интепретира от различни гледни точки и предложените текстове са в диалогичен прочит помежду си. Матурата вече не изпитва заучена литературна информация, а способността на зрелостниците да мислят, сами да извеждат различните до противопоставяне послания на творците, различни като време на изява и естетическа принадлежност, макар и в един и същ тематичен контекст. Функционалното владеене на българския език и творческото четене на литературата са акцент в новия формат на изпита и се отразяват на новата скала за оценяване.

Другата новост са двете самостоятелни теми за създаване на текст във вида на интерпретативно съчинение и есе.

Езиковата част изпитва в затворени и отворени отговори познатите книжовни норми по български език - правопис, граматика, лексикология, пунктуация и работа върху два текста за четене с разбиране. Литературната част на изпита включва 9 теми и 27 творби по тях, представящи различните гледни точки на изучавани досега, но също и на нови автори. Двете части, при верни отговори, носят общо 70 точки, които формират оценка Много Добър. Отличната оценка се постига със създаването на съчинение или есе в третата част на ДЗИ  в две различни теми и добавя 30 точки към максималната оценка.

Учебното помагало съдържа теоретични разработки по литературните теми, обобщения, есета, тематични и сборни тестове, и отговори към тях. Помагалото гарантира лесна и успешна подготовка за матурата по български език и литература.

„Матура по български език и литература“ е плод на успешната методическа и преподавателска дейност на Атанаска Георгиева и e в процес на оценка и одобрение от МОН. С ресурсите подбрани в него, подготовката за ДЗИ по БЕЛ може да бъде лесна, приятна и успешна.

Учебното помагало ще бъде представено официално на 9 март, четвъртък, от 17.30 часа в ЧПГТП "Райко Цончев" в Добрич. С това ще бъде поставен стартът на кампанията за прием в гимназията за учебната 2023-2024 г.

Идеята е да се представят различните специалности и учители, организацията на учебния процес и възможностите за личностно и кариерно развитие, които училището предлага.   

Цената на Учебното помагало "За матура по български език и литература" е 20.00 лева. Поръчайте помагалото тук https://propress.bg 

c