Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Пътуващата изложбата „110 г. българска бойна авиация“ ще гостува в Шабла

В периода 5 – 10 юни площад „Централен“ в Шабла ще „приюти“ пътуващата изложба „110 г. българска бойна авиация“ на Военновъздушните сили (ВВС) на Република България, се съобщава в сайта на местната управа.

Експозицията ще бъде официално открита на 5 юни, понеделник, в 11:30 часа от заместник-командира на ВВС – бригаден генерал Петьо Мирчев. За събитието ще бъде разкрит изнесен филателно-пощенски щанд – съвместна инициатива на Командването на ВВС, Българската филателия и нумизматика към Български пощи и Община Шабла, на който ще се предлагат тематични марки, свързани с авиацията и историята на България.

„110 г. българска бойна авиация“ съдържа 60 платна, които отразяват историята и съвремието на ВВС. В тях са запечатани моменти от ежедневието на родовете авиация – изтребителна, щурмова, транспортна и вертолетна, и останалите родове войски от състава на ВВС – зенитно-ракетни и радиотехнически, информират от Община Шабла.

За първи път изложбата бе представена на 4 октомври м. г. на Моста на влюбените пред Националния дворец на културата в София. Оттогава тя е посетила Пловдив, Ямбол и Стара Загора. До края на 2023 г. Командването на ВВС планира да зарадва приятели на авиацията в още над 13 града в цялата страна.

В община Шабла се намира едноименният зенитен полигон на Военновъздушните сили.

Снимка: Военновъздушни сили на Република България / Община Шабла

c