Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Първи международни награди за филма „Жмичка“ на режисьорката от Балчик Росица Траянова

През миналата година проектът на Росица и нейните колеги получи финансиране и от Община Балчик

Като успешно определят началото на годината създателите на филма “Жмичка”. Лентата се сдоби с приза за най-добър късометражен филм на американския кино-фестивал Oniros Film Awards - New York. “Очаквам статуетката идния месец. Това е първото по-серозно постижение на филма на този етап, предвид че започна фестивалния си живот през януари”, заяви режисьорът Росица Траянова, съобщава Balchik Info.

Младата балчиклийка сподели, че филмът има още една награда - за най-добра къса драма в Лос Анджелис на Независимите късометражни награди (Independent Shorts Award).

“Жмичка” вече фигурира и в официалната селекция на Damah International Film Festival в Токио, където ще има прожекция на 14-ти и 15-ти април.

Очаква се добрите новини за филма да продължат, тъй като повечето фестивални събития по света се случват в края на лятото и през есента.

През миналата година проектът на Росица и нейните колеги получи финансиране и от Община Балчик. 

"Жмичка" е метафора и едновременно ирония за преходността ни на тази земя. Основната идейна концепция на филма е представянето на живота под формата на детска игра, засягайки пасивното присъствие в междуличностните отношения на персонажите и градирането им с времето. Баба и внуче започват игра на криеница, но не осъзнават, че единственият победител тук е времето. В главната роля влиза Анна Банкина, а в ролята на внучката Роси, влизат три различни актриси - малките Дария Донкова и Юлия Велева, както и носителката на "Икар" за поддържаща женска роля - Христина Джурова. Оператор на филма е Георги Гвоздев, художник Шани Илиева, костюмограф Мария Василева, композитор е Мария Михайлова, а Александър Пашов поема звука.

Читалище “Паисий Хилендарски“ в Балчик беше снимачна площадка на късометражния филм на режисьора Росица Траянова. Лентата е посветен на нейната баба, а Балчик е неслучайно избран. Това е родният й град, посочва "Радио Варна".

Росица Траянова е известна на балчиклии първо като писател. Започва да пише едва на шест, участва в литературни конкурси, печели награди за поезия и проза. Едва на 18 години написва първия си роман „Химера за живот“. От близо 15 години не живее в Балчик, работи в чужбина, но покрай ковид кризата се завръща в родината. Част е от предимно български проекти. Последната й лента е озаглавена „Жмичка“, тя е автор и на сценария. 

Росица Траянова (с творчески кино псевдоним Роуз Траян) е родена във Варна, но прекарва детството си в Балчик. През 2019-та завършва кино-режисура в Париж. Режисирала е четири късометражни филма, сред които "Наречи ме, както искаш" на LGBTQ тематика, номиниран за най-добра драма на фестивала "Canada Shorts" и "Цветята на Алжиреца", който взима участие в CineLibri 2019 и печели награда за най-добра адаптация на "Moscow Shorts".

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

c