Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Паметник на Джон Лоутън край Камен бряг, където пееше култовата „Джулай морнинг“

Паметник на легендата Джон Лоутън е монтиран близо до Огънчето край Камен бряг. Снимки публикувани във фейсбук Петко Георгиев.

Именно там в продължение на много години бившият вокал на „Юрая Хийп“ изпълняваше песента July morning, с която на 1 юли на морския бряг ритуално се посреща изгревът.

Идеята за него се появи в социалните мрежи, след като стана известно, че легендарният вокал си е отишъл от този свят на 74-годишна възраст. Първоначалната се обмисляше мемориалът да се направи в Алеята на рока в Каварна, където вече има два паметника на рок легенди – Рони Джеймс Дио и Георги Минчев. По-късно стана ясно, че е избрано общинско място на платото край Камен бряг, недалеч от вечното Огънче. До самото Огънче пък бяха поставени две пейки. На едната от тях през март бе монтирана плоча в памет на Джон Лоутън, донесена от съпругата му Ирис. А бившият кмет на Каварна Цонко Цонев обясни, че пейката е обърната към изгрева на слънцето, „там, където Джон Лоутън гледаше, когато пееше на първи юли“.

Отиде си големият приятел на Каварна и България Джон Лоутън

През март съпругата Ирис и децата на Джон Лоутън разпръснаха праха му до Вечното огънче в Камен бряг Така легендарният вокал на „Юпая Хийп“ остана завинаги в България.

Музикантът посети за първи път  България през 2004 година по покана на кмета Цонко Цонев, за да пее с Б.Т.Р. Оттогава рок легендата събираше всяка година в нощта срещу 1 юли хиляди фенове на култовото място Огънчето край село Камен бряг и при първите лъчи на изгряващото юлско слънце местността се огласяше от великата песен July Morning, изпята от Джон Лоутън и Б.Т.Р.

Цонко Цонев: Джон Лоутън ми казваше, че съм му „Брат №1“

От 2006 до 2015 година Джон Лоутън споделя с хиляди хора незабравимото преживяване Джулай морнинг край с. Камен Бряг и пее култовата си песен по време на изгрева. След това, до 2019 година е в Тутракан на Джулая.

На 29 юни 2016 година Лоутън и Б.Т.Р са в Добрич и свирят пред няколко хиляди добричлии на площад “Демокрация”. Тогава Джон бил впечатлен от Стария Добрич.

Джон Лоутън почина на 29 юни 2021 г.

Снимки: Петко Георгиев

c