Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Отиде си големият приятел на Каварна и България Джон Лоутън

Точно 5 години преди да напусне този свят, на 29 юни 2016 г. няколко хиляди добричлии се събраха на площад "Демокрация", за да чуят за първи път в Добрич бившия вокалист на легендарните "Юрая Хийп" Джон Лоутън

На 29.06 е починал Джон Лоутън, легендарният изпълнител на July morning, съобщи бившият кмет на Каварна Цонко Цонев. По думите му отиде си голям приятел на България.

Легендарният вокал на "Юрая Хийп" за първи път посети България през 2004 година по покана на кмета Цонко Цонев, за да пее с Б.Т.Р. Оттогава рок легендата събираше всяка година в нощта срещу 1 юли хиляди фенове на култовото място Огънчето край село Камен бряг и при първите лъчи на изгряващото юлско слънце местността се огласяше от великата песен July Morning, изпята от Джон Лоутън и Б.Т.Р.

Семейство Лоутън станаха собственици на апартамент от около 80 кв. м в баровски комплекс, разположен в крайбрежната зона на Каварна, на стотина метра от залива срещу нос Чиракман. Апартаментът имаше 2 стаи и кухня и беше с източно изложение. През 2017 г. легендарният вокалист на "Юрая Хийп" и съпругата му Ирис напуснаха Каварнаха. Музикантът продаде апартамента си в града. Тогава Цонко Цонев пусна във Фейсбук снимка на музиканта с нотариуса, осъществил сделката. „Джон Лоутън ми съобщи преди няколко месеца, че иска да продаде жилището си, защото е потресен от това, което се случва в Каварна. Според него градът е останал без душа. Рокът е умрял и е отстъпил място на казачока, което той не може да приеме, при условие че притежава жилището от 2007 година и винаги е идвал с удоволствие тук не само да пее, но и да почива", обясни бившият кмет.

Точно 5 години преди да напусне този свят, на 29 юни 2016 г. няколко хиляди добричлии се събраха на площад "Демокрация", за да чуят за първи път в Добрич бившия вокалист на легендарните "Юрая Хийп" Джон Лоутън и най-успешната българска рок група за последните две десетилетия Б.Т.Р. Концертът, който бе безплатен за добричлии и гостите на града, бе организиран от Община Добрич. Сред парчетата, които Джон Лоутън изпълни, бяха хитове на няколко поколения, като Sympathy, Rain, Easy Livin' и много други. Публиката на концерта беше в огромни възрастови граници. Най-малките фенове на Лоутън бяха на средна възраст 4-5 години. В публиката на площада имаше много млади хора, както и много посребрени фенове на рока, но всички заедно куфяха на любимите си парчета, изпълнени от невероятните музиканти.

Джон Лоутън си отиде от този свят малко преди да навърши 75 години на 11 юли. Роден е в град Халифакс, Англия. Започва музикалната си кариера в Норд Шийлдс в началото на 60-те години с групата „The Deans“, които решават, че Джон трябва да е певецът. След това отива в групата „West One“, а покъсно в „Stonewall“. През 1969 година се премества в Западна Германия, където му предлагат работа като певец в култовата германска рок група „Луцифер френд“, с които записва 9 албума. През 1976 година се присъединява към групата „Юрая Хийп, с която записва албумите „Innocent Victim“, „Firefly“, „Fallen Angel“ и „Live '79“ и в продължение на 4 години изнасят концерт“ в Европа и САЩ.

c