Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Цонко Цонев: Джон Лоутън ми казваше, че съм му „Брат №1“

Бившият кмет на Каварна Цонко Цонев може да разказва с часове за приятелството си с легендарния Джон Лоутън, който си отиде от този свят на 29 юни. Вокалът на “Юрая Хийп” за първи път посети България през 2004 година по покана на Цонев, за да пее с Б.Т.Р. Кметъла сподели с Про Нюз Добрич спомени за рок легендата.

Отиде си големият приятел на Каварна и България Джон Лоутън

„Един мой приятел от Лондон го познаваше и каза, че може да го покани да дойде в България. Джон се съгласи, спомням си, че го посрещнахме на летището във Варна с момчетата от БТР. Джон дойде със съпругата си Ирис, репетираха с БТР в читалището в Каварна. Още тогава ми направи впечатление якото му чувство за хумор. Той обичаше когато посещава чужди държави, да опитва специалитетите, напитките. Харесваше българската храна. Кирил Божков, тогава беше в БТР, го беше научил да пие ракия с шопска салата, а с Александър Филчев – Санеца пък  пиеха мастика. Като си заминаваше каза на Киро да внимава с пиенето. Умееше да анализира хората, казваше с шеговит тон сериозни неща. Направи ми впечатление, че беше много наблюдателен човек, земен, не се главозамайваше“, спомня си Цонко.

От 2006 до 2015 година Джон Лоутън споделя с хиляди хора незабравимото преживяване Джулай морнинг край с. Камен Бряг и пее култовата си песен по време на изгрева. След това, до 2019 година е в Тутракан на Джулая.

„Той не знаеше, че има такъв ритуал в България, още през 2004 година му обяснихме за него, странно му беше. През 2006 година пя за първи път. През 2008 година доведе и Кен Хенсли /б.р. клавирист и вокал на Юрая Хийп от 1969 до 1980 г., неколкократно гостувал в България/. Тогава беше голяма операция, защото Хенсли искаше Хамънд клавир. Търсихме доста, от София го докарахме пианото на Камен Бряг. Стана изключителен купон. Даже си спомням, че тогава гледахме заедно с тях двамата финала на европейското по футбол, когато шампион стана Испания“, разказва Цонев.

На 29 юни 2016 година Лоутън и Б.Т.Р са в Добрич и свирят през няколко хиляди добричлии на площад “Демокрация”. Тогава Джон бил впечатлен от Стария Добрич.

„Той е от Лутън, имаше и къща в Испания. През 2007 година си купи апартамент в Каварна, но го продаде през 2016-а, защото сметна, че Каварна вече не е същата, не е рок столица. Обикаляше много из България, правеше филми, пееше. Той беше англичанин, който правеше голяма реклама на България. Както знаете, участвал е и във филма „Love.net“ през 2011 г. Той беше на празника на Варна и там го попитаха дали иска да участва във филм. Джон каза: „Ето, питайте моя мениджър Цонко, той ще каже дали да участвам!“. Тогава се оказа, че е и добър актьор“, казва Цонко.

Споделя, че Джон винаги му казвал, че му е Brother №1.

„Пазя в моя рок музей дискове и различни предмети с автограф от Джон. Съпругата му Ирис беше много деликатен човек. Тя е германка, родена в Хамбург. Говореше английски с ясен немски акцент. Бяха страхотно сплотени двамата. Запознавал съм се с дъщеря им в Лондон, бяхме с БТР. И Джон тогава каза на Киро: „Внимавай!“, че Киро беше по-палав. Джон не се изживяваше като звезда, винаги обръщаше голямо внимание на феновете, снимаше се с всеки. Не знам да има друга знаменитост, която толкова много реклама да е направила на България. Много харесваше българската природа, учеше български думички.Така ще го запомня най-вече – с чувството му за хумор. При англичаните то е малко особено, но неговото беше много добро, добронамерено, мило, той беше добър човек. Свива ми се сърцето, като си помисля, че ние на 1 юли сме празнували, а той вече е бил починал“, сподели още Кметъла.

Снимки: Фейсбук, Tsonko Tsonev Kmetal

c