Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Откриха новата арт инсталация „Пепелник“ пред „Двореца“ в Балчик (СНИМКИ)

Скулптурата не се казва нито „Трон“, нито „Стол“, а се нарича „Пепелник“, каза Денислав Сираков, известен като „търновския Микеланджело“

Официално откриха каменната скулптура от Денислав Сираков на пешеходната алея пред „Двореца“ в Балчик. 2-тонната варовична скулптура се появява там в резултат на съвместните усилия на няколко сдружения от Балчик - СНЦ „Черноморска Котва“, СНЦ „Круни“, СНЦ „Кибела“, които през юни организираха пленер в културно историческия център „Двореца“.

На откриването присъстваха областният управител на Област Добрич Йорданка Костадинова, зам.-кметът на Балчик Димитрин Димитров, авторът на скулптурата Денислав Сираков, Иво Пенчев, представители на гражданските сдружения и обществеността в Балчик.

С поздрав за смелостта, визията и ангажираността за събуждане и запалване на хората за изкуство и душевна дълбочина, се обърна областният управител Йорданка Костадинова към автора на арт композицията. “Човек е толкова голям, колкото е дълбока душата му и сърцето му. Подкрепям и насърчавам сектора на неправителствените организации за тяхната креативност и ангажираност с местни каузи, правещи градовете ни по-красиви и смислени”, подчерта Костадинова.

Искаме да използваме заряда и креативността на всички сдружения с нестопанска цел, които са в полза на обществото на Балчик, каза Иво Пенчев, един от инициаторите. – Присъствието на г-жа Йорданка Костадинов, областния управител на нашата област е заявка към един от секторите, в който тя ще бъде полезна – да обогатим културния живот на местата, в които живеем“.

Скулптурата не се казва нито „Трон“, нито „Стол“, а се нарича „Пепелник“, каза Денислав Сираков, известен като „търновския Микеланджело“. Основната идея е когато седне някой с удоволствие да запали цигара. Самата композиция включва в себе си и пепелник, който е поставен на лявата облегалка за ръка. Това е така, защото авторът е левичар и проявява нотка егоизъм, казва самият той.

Втората идея на инсталацията е да се омекоти камъка, поемайки формите на мека мебел. Както душата може да се омекоти, така и камъкът можем казва Денислав Сираков.

c