Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Органовият фестивал в Добрич продължава с концерти на 5 и 14 юни

Следващият участник в органовия фестивал „Fiori Musicali / Музикални цветя“ в Добрич е проф. Андрес Уибо от Естония, който ще изнесе концерт на 5 юни 2024 г. от 18.30 ч. в Концертна зала „Добрич“.

Андрес Уибо е роден /1956 г./ в Киви-Вигала, Естония.Завършва със специалности „Музикална педагогика и „Орган  Националната консерватория в Талин при Хуго Лепнурм. Учи и хорово дирижиране при Лембит Верлин. Участвал е в майсторски класове на именити пианисти и органисти. От 1981 г. Андрес Уибо е органист на църквата Св. Николай в Талин, а от 1996 г. е управител и продуцент на Държавния концертен институт Eesti Kontsert.През 1994 г. Уибо започва работа като преподавател по орган в Естонската академия за музика и театър. Бил е член на жури на редица национални и международни конкурси. Инициатор и артистичен директор на годишния органен фестивал в Талин, Музикалния фестивал Сууре-Яани (посветен на семейството на композиторите Кап) и Бахфеста в Талин.  Андрес Уибо е член на борда на Естонския музикален съвет от 1996 г. и заместник-председател на Естонското органно общество от 1999 г., а през 2001-2004 г. е председател на Международното дружество Артур Кап.Благодарение на неговата инициатива няколко органа в Талин са възстановени като инструменти. Андрес Уибо е коригирал и редактирал пълните произведения за орган от Артур Кап.  Той е и автор на книгата Исторически органи в Естония“. Изнесъл е повече от 2000 рецитала и концерта с различни солисти и ансамбли в почти всички европейски страни, Русия, Япония и Израел. Репертоарът му е разнообразен и широк. Той е активен изпълнител на естонска органна музика, като в много случаи е първият изпълнител на техните произведения.Андрес Уибо има 33 записа, включително 12 солови CD-та и няколко CD-та с различни музиканти.  През 2006 г. изд. „Ерес издава компактдиск, озаглавен „Апокалипсис симфония“, където Андрес Уибо изпълнява своите произведения за орган на големия орган на катедралата в Рига. Член е на Естонския съюз на композиторите от 2006 г. Негови творби са изпълнявани в Европа и по света - Московски международен дом на музиката, Голямата зала на Санкт Петербургската академична филхармония, катедралата Нотр Дам в Париж, катедралата в Милано, катедралата на Монако, катедралата в Антверпен, концертната зала в Йерусалим, центърът за сценични изкуства в Тел Авив, концертната зала на университета в Хайфа и др.Андрес Уибо е носител на годишната награда на Естонската национална културна фондация, годишната награда на Фонда за музика на Културния фонд на Естония,носител е на „Орден на Бялата звезда, годишната награда на Музикалния съвет на Естония, и титлата Почетен гражданин на енорията Сууре-Яани, град Талин  и енорията Вигала.

На 14 юни, петък 2024 г. в Концертна зала „Добрич“ от 18.30 ч. е заключителният концерт на фестивала. Мария Славова и Рада Йосифова ще ни представят една сериозна програма като финал на това събитие в културния календар на града, а и в страната. Интересът към инструмента – орган и на участниците от чужбина в предните концерти бе изключително голям и те нееднократно заявиха своето задоволство от условията в залата и от отношението на нашата публика. С радост всички очакват този органов цикъл да продължи да се провежда всяка година и да се постигне целта на усилията на Общината – да се популяризира органовото изкуство, да се привличат нови публики.

Мария Славова е родена в град Добрич. Първите си уроци по пиано започва в ранна детска възраст при Надежда Анкова. Завършила е СМУ „Добри Христов” в гр. Варна и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в гр. Пловдив със специалност пиано. Изучава орган под ръководството на проф. Нева Кръстева. Паралелно с преподавателската си дейност развива активна концертна практика като пианист и органист. Участва в многобройни концерти като солист, камерен изпълнител и акомпанятор у нас и в чужбина. Сътрудничи с различни хорови и инструментални състави. В цялата страна изнася самостоятелни органови концерти и си сътрудничи с известни музиканти като:  Ивона Недева – флейта, Светлана Анчева – обой, Георгиос Филаделфевс – тенор, Росица Бояджиева – флейта и др. Създател и активен участник в т.нар. органов фестивал - Дни на органовата музика „Fiori Muzicali / Музикални цветя“ – Добрич. В момента е пианист - органист в Камерен оркестър „Дианополис“, Ямбол.

Рада Йосифова завършва НМУ „Любомир Пипков“ в класа по флейта на Явор Желев. Носител е на трета награда от конкурса „Светослав Обретенов“ (2011). Като солист и камерен изпълнител е участвала в концерт на Камерата Цюрих с откъси от ораторията „Theodora“ от Хендел в рамките на фестивала Мартенски музикални дни в Русе (2011); в концерти на Affettuoso Baroque Trio в София (2016); в образователни проекти на фондация „Фортисимо Фамилия“ в София (2012), в проекти на Баховото общество в България и др. Участвала е в майсторски класове на Андраш Адорян, Бертен Холандер, Христо Христов, Христо Добринов. През 2018 печели Втора награда и Награда на Съюза на българските композитори за изпълнение на българска творба в Международния флейтов конкурс във Варна. През 2023 получава бакалавърска степен от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където до 2022 учи в класа на проф. Деян Гаврич, а след това при Ива Любомирова. По време на обучението си в НМА по програма „Еразъм+“ през 2022 се обучава в Университета „Гутенберг“ в Майнц, където работи с Деян Гаврич, Матиас Бичак и Томас Рихтер. Оркестровият ѝ опит е свързан с Филхармония „Пионер“, с участия в концерти и записи на Симфоничния оркестър на БНР, както и в концерти на Академичния симфоничен оркестър, оркестрите в Сливен, Враца и Видин и др.

Билети могат да се закупят на касата на Концертна зала „Добрич“ от понеделник до четвъртък от 10.00 до 17.30 ч. Цената е 5 лв., за пенсионери и учащи 2 лв.

 

 

 

c