Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Оперен гала концерт на открита сцена "Двореца" в Балчик

Събитието бе в рамките на Седмицата на италианската култура

Оперен гала концерт изнесе Държавна опера Варна на открита сцена "Двореца" в Балчик в рамките на Седмицата на италианската култура, която бе открита в държавния културен институт. Гост солист бе Киара Таркуини – сопрано (Италия).

Цикълът „Операта – музикалната живопис“ съдържа поредица от многожанрови събития, провеждащи се в България и Италия.

Творбите от изложбата "Светът на Операта в картини", е експонирана в Каменна зала на ДК "Двореца". След това тя ще посети  Арт Галерия Ларго - Варна, залите на оперните театри във Варна и Сулмона (Италия), Античния Дворец Роспилиози – Рим, Музей „Борис Христов“ – София. Всички изложби  се откриват с концерти на солистите и оркестъра на Държавна Опера Варна с гост-солисти от Италия, създаващи моменти на общуване между публиката, изпълнителите, авторите и техните произведения.  

Идеята да представят открити и неоткрити пресечни точки на операта с останалите жанрове на изкуството. Международните награди на Асоциация Корфиниум ОНЛУС - Aquila D'Oro International, със селектирани номинации за 2023 г. под мотото „Културата – Фениксът на цивилизацията“ добавят институционална признателност към есенциалната роля на класическите изкуства и техните представители в духовното развитие на обществото.

c