Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Окръжният съд в Добрич даде ход на делото срещу двама германци за жестокото убийство на техен сънародник в с. Соколово

Окръжният съд в Добрич даде ход на делото срещу 60-годишния Ралф Кристиан и неговия син Тим, на 24 г., убили по особено жесток начин своя сънародник Карстен Менке в балчишкото село Соколово.

На днешното разпоредително заседание съдът докладва, че трима пострадали близки на убития, които пребивават на територията на Федерална република Германия, са били редовно призовани, но не желаят да бъдат конституирани като граждански ищци и частни обвинители и да предявят иск за претърпени неимуществени вреди. Такава молба отправи единствено съпругата на Карстен Менке – Брита, която иска кръвнина в размер на 200 000 лева. Съдебният състав уважи молбата.

Следващите заседания са насрочени за 27 септември, когато ще бъдат разпитани свидетели по делото, и 28 септември, когато ще бъдат изслушани вещите лица.

На Ралф Кристиан, на 60 години, и неговия син – Тим, на 24 г., са повдигнати обвинения, че на 20 октомври 2021 г. в балчишкото село Соколово са убили своя 59-годишен сънародник Карстен Менке по особено мъчителен за него начин и с особена жестокост.

На предишното разпоредително заседание Ралф заяви, че съжалява за стореното, както и че близките на жертвата ще трябва да преживеят случилото се отново по време на процеса. Брита Менке пък сподели, че със съпруга ѝ са считали подсъдимите за свои приятели и че иска единствено справедливост.

Карстен и съпругата му живеели в Соколово от 2020 г. Съдействали на Ралф и Тим за наемането на къща в селото, като постепенно станали приятели и започнали да си имат доверие до степен, че Ралф споделил на жертвата за извършена от него в Германия финансова измама, вследствие на която отклонил и укрил значителна парична сума.

Подсъдимият поискал помощ от Карстен за преместване на парите от Германия в България с оглед легализирането им. Пострадалият се съгласил с уговорката да му бъде заплатено за съдействието. По думите на Ралф, във времето тази уговорка се променяла неколкократно, като той започнал да се чувства изнудван.

Около 17:00 часа в деня на убийството Карстен посетил дома на подсъдимите и разговарял с Ралф, който в хода на диалога се почувствал засегнат и решил да го убие. Под претекст, че иска съвет по градинарство, отвел 59-годишния мъж зад къщата си и му показал насажденията си. Докато Карстен ги оглеждал, Ралф взел дървен сап и започнал да му нанася удари в гърба.

Дочул шум от градината, вторият подсъдим – Тим, отишъл при двамата и, виждайки случващото се, взел нож и започнал с него също да нанася удари на жертвата. След като се уверили, че приятелят им е мъртъв, двамата предприели действия за прикриване на престъплението и насочване на бъдещото разследване в погрешна посока.

Около 22:00 часа съпругата на жертвата получила писмо с искане за откуп в размер на 100 000 евро и 1 000 000 лева, който да бъде събран в следващите 48 часа. Бележката била придружена от отрязан пръст с пръстена на мъжа ѝ.

Първоначалното досъдебното производство е започнато с предполагаемо отвличане на чужд гражданин, но в резултат на следствените действия за броени часове било установено, че става въпрос за убийство. Открити били тялото на жертвата – разчленено във фризер, и предметите, с които мъжът е убит.

Ако бъдат признати за виновни, Ралф и Тим Кристиан могат да получат наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.  

c