Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Окръжен съд – Добрич даде ход на делото срещу 38-годишен мъж за убийството на неговия чичо

Окръжният съд в Добрич даде ход на делото срещу 38-годишния Свилен П., обвинен в умишленото убийство на своя чичо на 13 октомври 2021 г.

На днешното разпоредително заседание друг племенник на жертвата поиска да бъде конституиран като частен обвинител и граждански ищец по делото и предяви иск за претърпени неимуществени вреди в размер на 30 000 лева. Съдебният състав обаче счете искането за неоснователно, тъй като мъжът не е близък кръвен роднина на убития.

Не бе уважено и искането на защитата за по-лека мярка за неотклонение спрямо подсъдимия. В момента С.П. изтърпява мярка „задържане под стража“ във Варненския затвор.

Обвинителният акт срещу 38-годишния С.П. бе внесен в съда на 11 април т. г. Тогава от Апелативна прокуратура – Варна информираха, че мъжът и неговият чичо са живеели в съседни апартаменти в жилищен блок в Добрич. Двамата често се събирали, употребявали алкохол и неведнъж са стигали до скандали и конфликти.

Около 10:00 часа на 13 октомври 2021 г. С.П. поканил своя чичо в дома си. Помежду им отново възникнал словесен конфликт, който прераснал във физическа саморазправа под въздействието на консумирания алкохол. Младият мъж ударил неколкократно чичо си в главата, с което причинил фатални травматични увреждания.

След задържането си подъсимият опитал да обвини починалия, че пръв го е нападнал, удряйки го по главата със стъклена бутилка. Събраните доказателства обаче категорично отхвърлили това твърдение.

Ако бъде признат за виновен, 38-годишният Свилен може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 10 до 20 години. Мъжът няма предишни присъди. 

Следващото заседание е насрочено за 10:00 часа на 22 юни. 

c