Петък, 10 май 2024

10.05.2024

Последвайте ни

Общинският съвет не одобри Катя Петкова за управител на „Градски транспорт Добрич“

След гласуване и прегласуване Общинският съвет не прие докладната записка за одобряване предложението на Конкурсната комисия за избор на управител на “Градски транспорт Добрич” ЕООД.

Припомняме, че с решение от 26 октомври комисията за конкурса класира на първо място досегашния управител Катя Петкова.

Припомняме, че дни след като в края на юни миналата година Община Добрич обяви конкурс за управител на „Градски транспорт Добрич“ ЕООД, обявлението бе свалено от страницата й. След наше запитване от общинската администрация ни отговориха, че конкурс за управител на Общинското дружество „Градски транспорт Добрич“ ЕООД ще се проведе. Обявата е свалена за прецизиране на условията, на които да отговоря кандидата.  

Конкурсът бе подновен на 17 август. За поста се кандидатираха Катя Петкова, Георги Минков и Георги Петров. След проведеното първо и второ работно заседание за проверка на допустимостта на кандидатите е решено, че до участие в конкурса се допускат  Катя Вергилова Петкова и Георги Василев Минков. Те трябваше да представят разработени бизнес-програми пред комисията.

След приключване на събеседването и оценка от членовете на комисията на кандидатите Комисията излиза с решение, че класира на първо място за управител на „Градски транспорт Добрич” ЕООД – Катя Вергилова Петкова, получила общ бал 10,13 точки за разработения от нея Бизнес план и събеседването, а на второ място Георги Василев Минков, получил общ бал 9,00 точки за разработения от него Бизнес план и събеседването. Комисията предлага на кмета да внесе на заседание на Общински съвет докладна записка за избор на кандидата спечелил конкурса.

Резултатът от конкурса бе обявен на 23 януари 2024 година, което е три месеца след като комисията е излязла с решение – 26 октомври 2023 година.

В тази връзка бяха и част от коментарите на общинските съветници, които питаха защо процедурата не е била завършена от предишния общински съвет, след като е приключила по време на мандата му.

След първото гласуване, което отхвърли предложението, заместник-кметът Павел Павлов коментира: „С това решение конкурсната процедура приключва, правомощията на временния управител се прекратяват. Вашият вот поставя дружеството в изключително трудна ситуация за неопределено време, тъй като процедурата за избор трае няколко месеца“. По думите му от този момент нататък Общинският съвет оставя една от най-важните обществени системи на града без ръководство, което не показва грижата на добър стопанин.

След прегласуване 16 общински съветници гласуваха „за“, двама бяха против, а 20 „въздържал се“, с което предложението да се одобри избора на Катя Петкова за управител не беше прието.

Според решението от септември 2023 г., с което бе избрана за временен управител Катя Вергилова Петкова изпълнява длъжността до приключване на конкурса и вписването на избрания управител в Търговския регистър.

c