Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Община Каварна награди изявени учители, ученици и културни дейци по повод 24 май

По традиция в навечерието на 24 май община Каварна връчи награди на предучилищното и училищното образование и култура. За ярките постижения в областта на учители, ученици, културни и читалищни дейци. Награждаването се състоя на тържествено заседание на Общински съвет- Каварна, което се проведе в препълнения салон на НЧ „Съгласие - 1890“ във вечерта, която предхожда празника на славянската писменост и култура.

Гостите на заседанието бяха приветствани от кмета на община Каварна Елена Балтаджиева с посланията, че присъждането на наградите 24 май е:

„Благородна традиция, с която изразяваме своята признателност към радетелите и разпространителите на българското знание и култура“ и, че „Днес гордо славим делото на светите братя Кирил и Методий, показваме уважение и преклонение пред буквите, пред книгите и непреклонния български дух.

Като следовници на вековна култура, в нашия град, с гордост отчитаме оставената следа от плеядата учители, ученици, културни дейци, журналисти, хора на словото, които почитаме и празнуваме като радетели на нашата духовност.

Защото сме разбрали, че писмеността, словото и културата са наша отговорност.

Защото искаме да запазим и разпространяваме в дните си жив пламъка на духовното безпокойство.„

Отличените педагози и културни деятели са:

С приз „Учител на годината” в системата на предучилищното възпитание получиха Мима Русева Стойчева - Директор на ДГ „Детелина”, Теодора Димитрова - учител от ДГ „Здравец“, Десислава Николаева Демирева - старши учител от ДГ „Радост“.

В категория „Учител на годината” в началната степен на обучение наградата отиде при: Корнелия Симеонова Кралева - старши учител в начална степен от СУ „Стефан Караджа“, Снежана Кондова Йорданова – старши учител в начална степен от ОУ „Йордан Йовков”, Ася Николова Чобанова – старши учител в начална степен от ОУ „Йордан Йовков“.

„Учител на годината” в основната степен на обучение се присъди на Елена Дончева Русева – Милкова - старши учител по изобразително изкуство и технологии и предприемачество от СУ „Стефан Караджа“ и Галина Димитрова Лазарова - старши учител по история и цивилизация от ОУ „Йордан Йовков“ гр.Каварна.

Ирина Димитрова Анастасова – старши учител по математика в средна степен от СУ „Стефан Караджа“ и Десислава Михайлова Якимова - учител от ОДК- Каварна получиха отличия в направление „Учител на годината” в средна степен на обучение.

В областта на професионалното обучение „Учител на годината” отиде при Теменужка Стефанова Габракова - старши учител професионално обучение от ПГЗ „Кл. Арк. Тимирязев“.

С награда „Ученик на годината“ в хуманитарната област и природо-математическата област бяха отличени общо 19 ученици от ОУ „Йордан Йовков“ и СУ „Стефан Караджа“.

В областта на изкуствата и спорта бяха отличени 11 деца – петима възпитаници на СУ „Стефан Караджа“ и шестима ученици от ОУ „Йордан Йовков“.

Призът „Зрелостник на годината“ отиде при Делян Иванов Иванов и Веселина Димитрова Василева от 12 б клас на СУ „Стефан Караджа“.

Награда за „Детски самодеен състав на годината“ се присъди на Детска театрална студия с ръководител Димитрина Докова от НЧ „Съгласие – 1890“ гр. Каварна.

В направлението „Самодеен състав на годината“ - наградата получиха Читалищен театър „Проф. Гочо Гочев“ към НЧ „Съгласие – 1890“ и Фолклорна група „Перуника“ към НЧ „Народен будител -1949“ с. Българево.

В категория „Деец на годината в сферата на културата“ отиде при Станимир Енчев – художник - номиниран от НЧ „Съгласие – 1890“ гр. Каварна и Димитър Димов – дългогодишен секретар на НЧ „Народен будител – 1949“ с. Българево.

Калина Тодорова Георгиева – учител по английски език от СУ „Стефан Караджа“ взе приза за „Млад учител – успешен старт в професията“.

“Учител с цялостен принос в системата на образованието“ получиха дългогодишните преподаватели Снежана Георгиева Ангелова старши учител по музика от СУ „Стефан Караджа“, Андон Атанасов Андонов – старши учител в начален етап от ОУ „Йордан Йовков, Снежана Стоева Петрова – старши учител по руски и английски език от ПЗГ „Кл. Арк. Тимирязев“ и Бисерка Панчева Георгиева – старши учител по български език и литература, и руски език от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с. Белгун.

Тържествената сесия на Общински съвет Каварна по връчването на наградите „24 май“ завърши с музикален поздрав изпълнен от дуета Емилия Валенти и Веселин Вачев.

 

c