Сряда, 26 юни 2024

26.06.2024

Последвайте ни

Община Добричка посрещна творчеството на Петранка Божкова и Пепа Матеева

Стихосбирката на добричката поетеса Петранка Божкова „Сега ми трябва глътка светлина“ и пъстроцветните картини на Пепа Матеева бяха представени пред кметове, кметски наместници, общински съветници и жители на Община Добричка днес.

Посетителите в голямата зала на Общината имаха възможност да поговорят с поетесата и художничката, да споделят общи спомени за Добруджа и мечти.

Срещата е по инициатива на кмета на Община Добричка Соня Георгиева, защото добричката поетеса е почетен гражданин на общината от 2008 г.и също така е автор на текста на химна на Добричката община.

Стихосбирката „Сега ми трябва глътка светлина“ е издадена от издателство „Български писател“ и е отличена със специалната награда на издателството за 2023 г.

59 стихотворения са разпределени в пет тематични цикъла и представят  пъстра колекция от чувства, въпроси, съмнения, радости и надежди от „странния, непредвидим, понякога тъжен, но все пак хубав живот“, както споделя самата авторка в предговора на книгата.

Пепа Матеева е художник – любител, избрала да твори в стил наивизъм. В наши дни наивистичното изкуство е вече напълно признат артистичен жанр, представен в художествените галерии в цял свят. Картините на Пепа Матеева, освен пъстроцветни, са много живи и наситени с позитивизъм и настроение.

c