Неделя, 28 април 2024

28.04.2024

Последвайте ни

Новата поетична книга на Петранка Божкова - културен и естетически празник (СНИМКИ)

Стихосбирката на добричката поетеса „Сега ми трябва глътка светлина“ бе представена пред десетки приятели и почитатели

Поетесата Петранка Божкова представи новата си книга „Сега ми трябва глътка светлина“ пред приятели и почитатели в препълнената зала „Нели Божкова“ в Добрич.

„Отворих прозореца на душата си – мислех си, че думите се разхождат нехайно по улиците на живота и само чакат сгоден случай да се втурнат нетърпеливо към мен. Но вместо думи, пред очите ми се завихри порой от чувства, спомени, забравени мелодии, аромати, любими образи…Хора и пътища, изгреви и залези, радости и болки ме залюляха в шеметна въртележка и, докато се опомня, годините се бяха разлетели като птици в края на лятото. Еха! – казах си – това е животът. Странен, непредвидим, понякога тъжен, но пък…хубав! И душата ми се приюти в прегръдката на думите.“, споделя в предговора авторката.

„Сега ми трябва глътка светлина“ носи клеймото на издателство „Български писател“. Поетичната книгата включва 59 стихотворения, разпределени в пет тематични цикъла. Петранка Божкова благодари на организаторите на творческата среща – Община Добрич, Дирекция „Хуманитарни дейности, Ася Георгиева и Сдружението на писателите, както и на хората, помогнали финансово за издаването на книгата – бизнес дамите Ваня Янкова и Радостина Жекова.

Стихосбирката е посветена на внука на поетесата Самуил. „Всяка книга на Петранка Божкова е културен и естетически празник. Тя е от авторите с изключително чувство за висок художествен критерий. Стиховете й са хармонично единство между лирика и песен. Това е поезия модерна, сетивна, с отворено диалогично съзнание и мислене. В основната си тема – пъстротата на живота, тя преплита спомени, семейство, приятели, любов, красота. И открива светлината в днешното трудно време“, изтъкна председателят на Сдружението на писателите и литературен критик Драгомил Георгиев, който представи книгата.

„Глътката светлина ни спасява, когато ни е болно…“

Поетесата прочете свои стихове, допълнени от вдъхновените изпълнения на флейта на Росица Бояджиева и на китара на Диян Димитров.

Петранка Божкова е родена в село Лясково, Добричка област. Завършва Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий", специалност българска филология. Професионалният ѝ път е свързан с журналистиката – работила е във в. „Добруджанска трибуна“, Радио Варна, Дарик радио. „Сега ми трябва глътка светлина“ е шестата ѝ поетична книга след стихосбирките „Но чудо няма“ ,  „Пепел от илюзии“,  „Брод към небето“, „Думи по пътя“  и „Време за песен”. Автор е на сценариите на два документални филма, продукция на БНТ: „Почакай, слънце!“ /2003 г./, посветен на голямата българска поетеса Дора Габе, и „Чешма да съградиш!“ /2009 г./ – за белокаменните чешми в Добруджа. Носител е  на първа награда в първия Национален поетичен конкурс „Христо Фотев“ – Бургас, 2006 г., първа награда в Националния конкурс за поезия „Стефан Калев“ – Дулово, 2008 г.,  на наградата за литература на Община град Добрич за 1998 г. и 2006 г. и на други отличия от национални конкурси. Удостоена е с Паметен медал „Градина на поезията“, учреден от полскоезични творци от Славянска литературна и артистична академия. Нейни стихове са публикувани в национални и регионални литературни и периодични издания – в. „Словото днес“, сп. „Антимовски хан“, сп. „Пламък“, сп. „Везни“, сп. „Знаци“, в поетични антологии и сборници. Член е  на СБП, на СБЖ, на Сдружението на писателите в Добрич и на Славянска литературна и артистична академия.

c