Петък, 28 юни 2024

28.06.2024

Последвайте ни

Назначена е експертиза на откритите кости при строителство на нов жилищен комплекс в Добрич

Прокуратурата е назначила експертиза на намерените при строителството на нов жилищен комплекс в Добрич човешки кости. Целта да е да се установи пол, давност на костите и т.н. По случая е образувано досъдебно производство, съобщиха за Про Нюз Добрич от Районната прокуратура.

Припомняме, че работници от строежа, които извършвали изкопни работи, намерили ковчези. Самите те са били изключително притеснени от находката, още повече, че я открили на Спасовден.

Сигнал за откритото граждани подават на общинския съветник Георги Джендов. 

„Видяхме кожена обувка, вътре с кост. Както и кост от ръката. Стърчаха в пръстта, виждаха се останки от ковчезите. Разпръснати са и не може да каже за колко скелета става въпрос“, каза пред Про Нюз Добрич Георги Джендов. Той подчерта, че изкопът не е в частния имот, а в публична общинска собственост. Опасява се, че тепърва там ще се изкопаят още много тленни останки, тъй като мястото е старо гробище на града.

„Важното според мен е да се препогребат в гробищата“, коментира Георги Джендов. По думите му проблемът е защо предният Общински съвет е продал този имот след като се знае, че там е имало гробище.

След получаване на сигнала от Областната дирекция на МВР е изпратена Научно-техническата лаборатория, за да се направи оглед. Уведомена е прокуратурата.

„В средата на 70-те години на миналия век, във връзка със застрояването на района, местят старите гробища там, където са сегашните. Практиката е била такава, че на роднините е даден срок да преместят костите и паметниците“, коментира пред Про Нюз Добрич Живко Марков - специалист в Регионален исторически музей Добрич. Когато започват строителни операции, винаги са излизали кости, припомня той. Там са разстреляни и заровени осъдените от Народния съд, но къде точно не се знае. Неслучайно там е изграден и паметник на невинните жертви след 9 септември.

Добричлии помнят, че комплекс „Добротица“ навремето като черен хумор наричали „живи върху мъртви“.  

В такива случаи костите могат да бъдат препогребани в Костницата в гробищния парк. Но тъй като тя има капацитет, може и в гроб. „Ние ще намерим начин, въпросът е да получим разрешение от органите на реда да го направим, след като се извършат нужните следствени действия и евентуално експертизи. Щом бъдат издадени документите ние ще се погрижим за препогребването“, коментира Румена Маринова, директор на ОП „Обреден дом“. В своята практика тя няма информация за други подобни случаи.

„Там бяха старите гробища. Явно някой не е прибрал тленните останки в срока, който са дали навремето от Общината, и са останали. Ако се разрови на 2-3 метра може да излязат още. И не само там, както и в останалата част, където беше гробищният парк, но никой не е копал толкова надълбоко. Може да има още десетки подобни случаи“, коментира окръжният прокурор Радослав Бухчев.

След запитване от Про Нюз Добрич по Закона за достъп до обществена информация от Община Добрич информираха, че възложител на строителството е "ГАМИ 2018" ООД, което изгражда жилищен комплекс от 3 жилищни сгради в ЖК „Добротица“. Теренът е продаден с решение 19-22 от 30.03.2021 г. на ОбС град Добрич в отговор на направено предложение за продажба на имота, предвиден „за жилищно строителство“. Със заповед на кмета от 09.08.2021 е обявен търг с тайно наддаване на 03.09.2021 г. Със заповед на кмета 1226/08.09.2021г. е обявена класацията на търга. На 13.10.2021г. е сключен договор за покупко-продажба на общинския недвижим имот с „ГАМИ 2018“ ООД. Строителното разрешение е издадено на 04.04.2024 г. Тъй като във връзка със строителството бяха изсечени много дървета, от Община град Добрич отговориха, че това е било съгласувано с тях.

c