Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Навършват се 110 години от рождението на свързаната с Добрич художничка и педагог Мария Коларова

На 28 май се навършват 110 години от рождението на свързаната с Добрич Мария Коларова – педагог, художник и писател. По този повод от Държавния архив в Добрич съобщиха, че съхраняват личния фонд от документи на Коларова, предадени лично от нея през 1995 година. Сред документите са автобиография,  кръщелно свидетелство, диплом за висше образование, статии в печата за служебната и творческата й дейност, нейни статии, литературни творби, писма до нея по повод литературни творби и експониране на изложби, снимки и др.

Мария Коларова е родена  на 28 май 1913 г. във Варна. През 1939 г. завършва Софийския университет, специалност "Класическа филология". Получава учителска правоспособност по класически езици и история през 1942 г. Работи като преподавател в Априловската гимназия в Габрово, в училища в Плевен, Бургас, Враца, Балчик и др. От 1959 г. е назначена като инспектор в отдел "Просвета" при Окръжен народен съвет – Толбухин, а от 1963 г. е  завеждащ учебната част в Техникума по механотехника – Толбухин.

След пенсионирането си Мария Коларова се опитва да осъществи някои свои младежки мечти – да рисува, да усвои тънкостите на акварелната техника. Заминава за София, където се записва едновременно в три кръжока по живопис. Това, което постига в света на акварела, тя споделя с публиката, като организира свои изложби през 1975, 1977, 1980 и 1982 г. в Добрич и София.

За самостоятелната изложба на Мария Коларова в Добрич през 1975 г. Димитър Грозданов споделя: ...“Живописната изложба на Мария Коларова се налага категорично с положителните си страни. Тя илюстрира художественото израстване на личността в обществото и намира паралели сред най-добрите изяви от този род...“

Ценителите на живописта поставят висока оценка на пейзажите на Мария Коларова – „Лудогорието след дъжд“, „Лудогорието след залез“, “Родопи“ и други. Силни положителни емоции предизвикват и пейзажите й от Италия – „Синята пещера“, „Капри – приказен и действителен“ и други. Прекрасните цветя, които тя сътворява с четката  предизвикват усмивки у всички, които ги видят „Астри в кристална ваза“, „Рози“, „Люляк“ ... Освен с палитрата, Мария Коларова твори и с перото. Тя пише статии, разкази, пиеси и есета. Подарила е свои картини на „SOS – Детски селища в България“.

Мария Коларова умира на 12 януари 2004 г. в Добрич. 

c