Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Научна конференция „Регионалните изследвания – извори, методи, перспективи“ се провежда днес в Добрич

В Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич днес се провежда Научна конференция „Регионалните изследвания – извори, методи, перспективи“. Организатори на събитието, което ще продължи два дни, са Регионалните исторически музеи в Добрич и Силистра.

Акцент е поставен върху новите извори, методи и перспективи пред регионалните изследвания, касаещи историята на българските земи и народ в периода ХV – XIX век. Проектът има за цел да повиши професионалната квалификация на служителите в двата музея, специалисти в периода XV – XIX век, чрез развитието и надграждането на изследователската мрежа за регионални изследвания.  В работата на форума участие ще вземат музейни специалисти от Добрич, Силистра, Русе, Трявна, Омуртаг и учени от ВТУ, Софийския университет, Института по баканистика към БАН, Университета по библиотекознание и информационни технологии.

В конференцията участват авторитетни учени-османисти не само от България, но и от Балканите. Сред българските участници личат имената на доц. дин Милко Палангурски от ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий”, чл.кор. проф. дин Иван Русев, доц д-р Симеон Симеонов от Института по балканистика към БАН, доц. д-р Гергана Георгиева от ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий”. В работата на форума ще вземат участие доц. д-р Андреас Либератос от Университета „Пантеон” в Атина и проф. д-р Айше Каяпънар от Университета по национална защита в Анкара. В своите доклади учени и музейни специалисти  представят новооткрити извори, касаещи регионалната история, съвременните методи на проучване и перспективите пред музеите като институции за изследване на миналото на регионите и съхраняване на местната памет. Конференцията е продължение и надграждане на колоквиума, проведен в края на април в Силистра. Научната конференция има за цел да стимулира дебат и да изгради компетентност на музейните служители относно същността, формата и методологията на регионалните изследвания. Проведените през 2019 и 2021 г. конференции на мрежата за регионални изследвания положиха началото на такъв дебат.

c