Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Национално ученическо състезание събра идеи за популяризиране на ваканционно селище „Албена“

Първо Национално ученическо състезание под надслов „Аз съм IT българче“ събра този уикенд идейни предложения за представяне и реклама на ваканционно селище „Албена“. Участие взеха над 100 ученика от София, Варна, Пловдив, Добрич, Ямбол, Русе, Перник, Разград, Стара Загора, Стамболийски, Айтос, Шумен, Тервел, Ветрино, Вълчи дол и Бургас, а домакин на проявата бе варненското ЧСУ „Аз съм българче“. Състезателите, разпределени в направленията „WEB дизайн и програмиране“ „Компютърна презентация“, „Фотография“ и „Графичен дизайн“, с по 2 възрастови категории 5-7 и 8-12 клас, имаха на разположение 4 часа да изработят проектите, с които да се представят в конкурса. Четиричленно жури определи най-добрите 10 проекта от всяка категория и възрастова група, които бяха презентирани на живо. „За пореден път се убедих, че България има страхотни и талантливи деца в най-бързо развиващата се индустрия – тази на високите технологии. Радостен съм, че успяхме да реализираме тази магия, в която IT българчетата са най-добрите магьосници и професионалисти“, каза Жоро Иванов, организатор и координатор на състезанието.    

Първенец в категория „Компютърна презентация“, 5-7 клас е Яница Пенева от Варна, следвана от Кристиан Нейков от Разград и Ванина Янева от Варна. В горната възрастова група призовите места си разпределиха съответно Кристиян Горинов от Варна, Селин Абгъова от София и Желязко Николов от Стара Загора. Всеки от тях имаше за задача да представи ваканционно селище „Албена“ в рамките на до 10 слайда и не по-дълго от 4 минути.

В категория „Графичен дизайн“ участниците имаха за задача да разработят рекламен двустранен флаер, представящ аквапарка в комплекса. Победители са съответно Теодора Свиленова от Шумен на първо място, Христина Ненова от Ямбол на второ място и Джан Карани от Тервел на трето.

В раздел „Фотография“ учениците представиха своите дигитални фотографии, вдъхновени от темата „Аз съм българче“. В първата възрастова група 5-7 клас призьори са Аблена Димова на първо място, Борис Минов на второ и Магдалена Райкова на трето – и тримата от Варна. В категорията на по-големите местата се подредиха съответно Дени Каленски – първо, Ния Ставрева – второ, Петър Йорданов – трето.

Най-оспорвани са резултатите в раздел „WEB дизайн“, чиято задача бе свързана с разработването на информативен интернет сайт, съдържащ определени функционални характеристики и представящ родния град на съответния участник. В първата възрастова категория първото място спечели Александър Михайлов от Варна, второто отиде при Иван Георгиев от Варна, а на трето място се класира Христомир Костадинов от Ветрино. При по-големите приза спечели Христо Димитров от Враца, втори подгласник стана Деян Николов от Варна, а трети Мартин Анастасов.

Освен грамоти за участие, спечелилите получиха предметни награди, ваучери за посещение на аквапарка в Албена, както и за професионална фотосесия. Поощрителни награди взеха Деян Юруков за своята компютърна презентация и Мартин Желязков за разработения web сайт. Със специална отборна награда си тръгнаха младите програмисти от с. Ветрино.

c