Вторник, 16 юли 2024

16.07.2024

Последвайте ни

Национален форум „Изкуствата в библиотеката - средство за ефективна колаборация в дигиталната ера“ започна в Търговище

Национален форум „Изкуствата в библиотеката -  средство за ефективна колаборация в дигиталната ера“ започна в Търговище. Организатор и домакин на събитието е Регионална библиотека (РБ) „Петър Стъпов“ в областния град.
В двудневната програма на инициативата са включени дискусии и тематични лекции. В тях ще участват над 60 души от различни части на страната. Сред тях има библиотекари, университетски и училищни преподаватели, ученици, художници и музиканти. 
Директорът на Регионалната библиотека Росица Куцарова откри събитието, откроявайки мястото на библиотеката днес като средище на всички изкуства. На колегите си от библиотеката в Търговище и на присъстващите от други градове Куцарова пожела да продължат да инвестират в идеи, иновации и професионализъм, за да се гарантира, че постигнатото в цялостното разнообразие е достъпно за всички потребители.
Поздравления към организаторите на форума поднесоха областният управител Гергана Цонева, секретарят на Община Търговище Христалина Халачева, както и д-р Калина Иванова, която е председател на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА).
Дискусионната част започна с темата „Дигиталната ера и изкуствата в библиотеката“. Презентацията бе на д-р Жустин Томс, преподавател в НБУ-София, медиен експерт и дигитален предприемач. „Традиционно, библиотеките са били места за съхранение и предоставяне на достъп до книги и други физически ресурси. В дигиталната ера обаче те се превърнаха в хъбове за дигитални ресурси, медийни колекции и платформи за съвместно творчество и иновации“ – отбеляза г-жа Томс. По нейни думи една от основните промени в библиотеките е процесът на дигитализация на техните колекции, в това число сканиране и цифровизиране на книги, ръкописи, картини и други артефакти.
В програмата на форума темата „Мисия АРТ медиатор“ представи Даниела Недялкова. Д-р Росица Добрева от Регионална библиотека „Ст. Чилингиров“ в Шумен говори за „Изкуството в библиотеката“. Роза Анастасова-Колева от РБ „Иван Вазов“ в Пловдив коментира дигиталната трансформация на културни събития в библиотеката. Свои тематични разработки представят още Теодора Евтимова от РБ „Любен Каравелов“ в Русе, която говори за популяризация на библиотеките в дигиталната ера, а дигитална колекция „Графични издания“ представя Иван Крачанов от РБ „Иван Вазов“ – Пловдив.
Днес ще бъде представен и авторският роман на Жустин Томс „CLAIR de LUNE“ („На лунна светлина“).
Утре, 4 юни, ще се състои уъркшоп, посветен на техниката оримото. Тя е подобна на оригами и дава втори живот на отчислените книги, като ги превръща в произведения на изкуството. 
Националният форум се организира по повод отбелязването на 65 години от създаването на културната институция и 160 години библиотечно дело в Търговище. Той се реализира с финансовата подкрепа на Община Търговище, след като бе одобрен в първата сесия на общинска програма „Култура плюс“. 
 

c