Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

На 1 юни „Двореца“ в Балчик представя благотворителна изложба на децата от „Карин дом“

В Деня на детето – 1 юни, Държавен културен институт – културен център „Двореца“ в Балчик ще представи благотворителната изложба „Слънчева градина“ на децата от фондация „Карин дом“, съобщават от института.

Откриването е предвидено за 11:00 часа в зала „Учебен център по изкуства“. Изложбата включва цветни платна и картини от вълна – дело на деца, които посещават терапия в „Карин дом“, и на техни приятели на възраст от 3 до 12 години. С тях са работили арт терапевтите Илиана Димитрова и Веселина Тинчева.

Изложбата може да бъде разгледана до 14 юни, а всяка картина от нея – да бъде откупена в подкрепа на терапевтичните програми на фондацията.

„Всички деца за пръв път работиха на каширано платно и с по-голям размер от стандартния блоков лист. Използвахме акрилни бои, които дават голям набор от техники за нанасяне, разливане, печат и други ефекти с четки, балони и гъби. Темата беше цветята, цветната градина, морето и слънчевата пролет“, казва Веселина Тинчева.

„Всяко дете направи избор какъв цвят да използва за фон, за основните елементи, които има желание да включи в творбата си. По този начин дадохме право на детето да избира, да изследва нови материали, консистенции, материи и цветове. Така децата придобиват сензорен опит, пространствена представа за предметите и изявяват вътрешния си свят“, допълва тя.

По думите ѝ по време на творческия процес и общуването с терапевта децата изразяват чувства, наблюдения и преживявания. По този начин те се справят със стреса и тревожността и придобиват самочувствие и увереност в способностите си. Взаимодействайки с арт терапевта и другите малчугани в групата, децата със специални потребности развиват и своите комуникативни умения и инициативност, обогатяват представите си за своя вътрешен свят и за външния и раждат идеи за пресъздаването му.

„Изобразителното изкуство, чрез различните техники и материали, стимулира въображението на децата, което им помага във всички сфери от ежедневието, в детските игри и в обучителния процес“, казва още Тинчева.

Фондация „Карин дом“ е сред първите граждански организации в България. Основана през 1996 година от потомствения дипломат и филантроп Иван Станчов, тя подкрепя децата чрез терапия и социални услуги, стреми се да променя националните политики за деца и нагласите и приобщаващите практики за децата със специални потребности и у нас. Фондацията има дългогодишен опит в терапията и рехабилитацията, ранната интервенция и интеграцията на деца със специални нужди.

В подкрепа на приобщаващото образование „Карин дом“ провежда и тематични обучения за специалисти, родители и организации в сферата на работа с деца, работи в посока промяна на нагласи и застъпничество. През 2022 г. фондацията успя да реализира една дългогодишна мечта за проектиране и изграждане на модерен терапевтичен комплекс, който отвори врати през септември и даде възможност екипът да предложи повече услуги за децата и техните семейства под един покрив. 

През предстоящия месец „Карин дом“ ще отбележи своя 27-ми рожден ден.

 

 

 

c