Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Музиканти от България, Македония и Румъния събра "Реге парти" в парка в Добрич

Реге в изпълнение на кавал и гайда имаха възможност да чуят гостите на фестивала

За трета поредна година на Скейт парк Добрич се провежда реге парти, организирано от младежи. Инициативата е на Зузи Михайлова и Александър Пампоров, като тази година се осъществява заедно с младежката структура на Ротари клуб “Ротаракт” Добрич и съдействието на Община Добрич.

Към първоначално обявените участници на дъб реге партито край скейт парка High Duty Sound System, FallMonke и приятели, се присъединиха и музиканти от Румъния, Македония. Специални гости на музикалната вечер са Александър Лазаров - кавал и гайда, и Jungle Alien, който пристига директно от Скопие, за да представи Steppa Dub и Ragga Jungle селекция, както и музиканти от северната ни съседка, за които до последно не беше сигурно дали ще успеят да се включат.

„Тази година фестивалът се разрасна. Освен традиционните гости от Разград и Варна, има още един изпълнител от Варна, трима от Скопие, както и друг от Румъния. Това вече е трето издание и планираме да продължаваме всяка година да организираме фестивала и да се разрастваме, за да не спираме тази хубава традиция“, сподели Александър Пампоров от „Ротаракт“.

Александър Лазаров е от Варна и от 6-7 години свири на кавал. „Търсенеията ми са в нашата народна музика, но обичам да участвам в други проекти и колаборации с различна музика от народната“, сподели той пред Про Нюз Добрич. По думите му за музиката няма граници и може да се впише във всякакви стилове. Ако  ди дижеите са подбрали музика в подходящите тоналности, които свирят кавалът или гайдата, нещата се получават лесно. „Езикът на музиката е универсален и затова може да има колаборация“, сподели Александър Лазаров. Той изпълни реге музика с дъб елементи. И сподели, че го радва факта, че на фестивала вижда много млади хора.

За по-малките реге фенове, любители на красивите форми и елементи, на събитието има възможност да рисуват с тебешири или да участват в ателие за рисуване с къна. Събитието започна в 16 часа на сцената до Скейт парка и ще продължи до 23 часа.

c