Вторник, 30 юли 2024

30.07.2024

Последвайте ни

Музикант от Добрич с тежка диагноза рисува с кауза в помощ на онкоболни деца

Минал съм по този път, изстрадал съм и затова реших да помогна, казва Явор Куманов, чиято първа благотворителна изложба бе в сградата на парламента

"Минал съм по този тежък път - през 2017 г. ми откриха рак. В първия момент бях шокиран. Пет минути не знаех как да реагирам и започнах да мисля не само за ужасната ситуация, в която съм изпаднал, но и за това какво очаква близките ми." Така започва пред 24 часа разказа си музикантът и художник Явор Куманов.

Явор Куманов е роден в Добрич през 1986 г. и се дипломира като професионален музикант. Той изпитва интерес към рисуването от ранна детска възраст. Той е второто дете в семейството на Нела и Дойчо Желеви, има по-голям брат Калоян, който е известен акордеонист. Явор завършва музикална паралелка в СУ „Св. Климент Охридски“ Добрич с акордеон при преподавателя Севдалин Симеонов. След това продължава обучението си в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив, където се дипломира.

От малък има проблеми със слуха, но това не го спира да стане добър музикант. "Напротив, даже ми помогна", твърди Явор. С любимия си акордеон той е член на оркестър "Тракийско настроение". "Свирим по събори, сватби, кръщенета, празници на села и градове. Хората ни харесват и ни канят. Повечето ни изяви са в Тракийския регион, но напоследък ни канят и от Северна България. Предстои ни гостуване в Ловеч", споделя Куманов.

Графикът Явор Куманов от Добрич представи благотворителна изложба в Народното събрание

Той обаче бързо успява да преодолее отчаянието и започва да се бори. Оперират го в пловдивска болница и после преминава химиотерапия в онкоцентъра в града.

"Човек никога не трябва да се предава - отчаеш ли се, си загубен Ако е писано нещо, то ще стане. В такава ситуация трябва да се превъзмогне отчаянието и да се бориш", категоричен е Явор. Той е на 38 години, но е преминал през много изпитания. Понася ги със стоицизъм и воля, разчита на подкрепата на своето семейство, уповава се на изкуството и успява.

Решава да помогне и на най-тежко страдащите. Организира благотворителна изложба "Пътят" от негови картини в сградата на парламента. Експозицията включва 21 графични творби и е с кауза за подпомагане на онкологичното отделение на пловдивската УМБАЛ "Свети Георги" и най-вече на малките пациенти в него. Част от изложбата са произведенията "Лъв", "Копнеж" и "Грация". На откриването присъстваха народни представители, експерти в областта на изобразителното изкуство и журналисти.

Рисуването е другата му страст. Още като дете взима молива и хартията и твори с тях, докато приятелите му играят навън. "Започнах да се занимавам сериозно с рисуване от 2014-а, не съм взимал уроци, самоук съм. "Явно рисуването за мен е даденост и реших, че нямам право да го пропилявам. От малък усещам молива. Успявам да съчетая успешно музиката и рисуването. Реших да направя тази благотворителна изложба в помощ на болните деца с надеждата и аз да им помогна, доколкото мога. Аз също ще даря мои средства. Не съм правил такова нещо до този момент. През август ще ходя на профилактични прегледи и тогава ще дам събраните средства", казва Явор. Той все пак успява да пребори болестта. Много му помагат и неговите близки, които са до него в тези тежки моменти.

"Продължих да се занимавам с музика и рисуване и това оказа своето положително въздействие върху мен", добави Куманов. Сега се чувства добре, ходи редовно на профилактични прегледи.

"Ако ме поканят да се срещна с болни деца, с удоволствие бих говорил с тях. Ще направя всичко възможно да им вдъхна кураж и да им вдигна духа", категоричен е творецът. Той добави, че в бъдеще смята да организира и други благотворителни инициативи. Доволен е, че настоящата му кампания се Художникът с популярния портрет на Христо Ботев приема много добре и от непознати хора, които са го поздравили в социалните мрежи и са изразили готовност да помогнат за децата.

Щастлив е, че е здрав и може да се занимава с музика и рисуване, които са негово призвание. Вече активно играе и любимия си спорт - футбола. Решил е да остане да живее в Пловдив. Брат му също живее в Пловдив. Така по-лесно общуваме", завърши Явор.

Доволен е, че интересът към неговите картини става все по-голям. За това говори и фактът, че е изпратил една творба на цeнител в Германия преди месец.

Техниката, която Явор Куманов използва, е с пресован въглен. Той се изработва от овъглен дървесен прах и свързващо вещество, след което се оформя на къси, дебели пръчици. Поради това той има най-наситения черен цвят сред останалите видове въглени, но това му качество го прави и много по-труден за изтриване. Той не се чупи толкова лесно и е подходящ за тониране на по-големи площи и повърхности.

Пресованият въглен освен самостоятелно се използва и в комбинация с други материали като пастели, сангини и креди. Често се използва за подчертаване на контури, акценти или за засилване на контраста. Накрая, за да бъде запазено това, което е сътворено върху листа хартия, творбата трябва да се фиксира. С тази техника се рисува на специална хартия, която е различна от тази, върху която се рисува с бои.

Източник: "24 часа"

c