Четвъртък, 20 юни 2024

20.06.2024

Последвайте ни

Музеят в Добрич показва богат снимков материал за паметните събития от есента на 1940

По повод осемдесет и три годишнината от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България на сайта на Регионален исторически музей – гр. Добрич могат да се видят мултимедийните презентации – „Добруджа зове“ и „Добрич ликува“.

Богатият снимков материал проследява паметните събития от есента на 1940 г. – показани са моменти от работата на нашата делегация в гр. Крайова до подписването на договора на 7 септември, навлизането на българската армия в Южна Добруджа, което става в периода 21 септември – 1 октомври 1940 г.

Снимките са запечатали радостта на добруджанци при посрещането на българските войни в Балчик и Тутракан на 21 септември, Добрич и Каварна на 25 септември, Силистра на 1 октомври.

Показана е и трагедията на българите от Северна Добруджа, които по силата на договора са принудени да се преселят на юг. Близо 70 хиляди севернодобруджанци са настанени в градовете и селата на Южна Добруджа. В презентациите са използвани снимки от фондовете на Регионален исторически музей – Добрич, Регионален исторически музей – Силистра, Исторически музей – Тутракан, Исторически музей – Генерал Тошево, Архив „Гибсън“.

c