Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Модерна астрономическа обсерватория бе открита в село Камен бряг

Модерна астрономическата обсерватория бе официално открита в село Камен бряг като съпътстващо събитие на фестивала „Джаз на село“.

Съоръжението е закупено и монтирано по проект на Историческия музей с подкрепата на Община Каварна. След концертите, посетителите на джаз фестивала, при подходящи метеорологични условия могат да се възползват от възможностите на съоръжението, което е позиционирано в двора на кметството, за наблюдение на нощното юлско небе.

Астрономическа обсерватория с автоматизиран купол доставена и монтирана в изпълнение на проект ROBG- 528 „Съвместен отворен прозорец към мистериите на Вселената”, финансиран по Програма INTERREG V-A Румъния – България 2014-2020 г.

Проектът се реализира от Природонаучен музеен комплекс Констанца в партньорство с Исторически музей Каварна, Военноморската академия "Мирчя чел Бътрън" и Национален колеж "Мирчя чел Бътрън". Инвестициите по проекта са насочени към използването на новите технологии в наблюдение на небесните тела като основа за развитие на нов за региона на Каварна туризъм – научния, с фокус върху астрономията.

В рамките на проекта е изготвена Стратегия за развитие на природното и културно наследство в трансграничния район чрез неговото възстановяване и популяризиране. Въз основа на направените проучвания са разработени и два туристически маршрута.

c