Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Мирослав Петков и Виктория Василенко направиха своя съвместен дебют в Добрич (СНИМКИ)

В Художествена галерия – Добрич публиката в нашия град имаше удоволствието да чуе един от най - талантливите и виртуозни съвременни музиканти – българинът Мирослав Петков, първи тромпетист на Royal Concertgebouw Orchestra, Амстердам в тандем с блестящата пианистка Виктория Василенко – едно от открояващите се млади имена на клавирното изкуство на съвременния български и международен концертен подиум.

Концертът е ярък акцент в програмата на проекта „Нова музикална сцена“, който се реализира от „Елит Проджектс Мениджмънт” с финансовата подкрепа на НФК „Култура“ по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации” и съдействието на Община Варна, Община Русе, Община Велико Търново, Община Шумен, Община град Добрич, Община Стара Загора, Държавна опера Стара Загора, Къща-музей „Панчо Владигеров” - София, НУИ „Добри Христов” Варна, ГПЧЕ „Йоан Екзарх” – Варна, медийни партньори БНТ - Варна, БНР - Радио Варна, Impressio.bg, Moreto.net, ArtVarna.net.

Въпреки че не свирят за първи път заедно, двамата направиха своя съвместен дебют в Добрич, за който бяха подготвили интригуваща програма с творби от Оскар Бьоме, Жан-Батист Арбан, Алберто Хинастера, Георги Черкин. Специален момент в концерта беше световната премиера на Соната за тромпет и пиано „Алфа и Омега“ от Мартин Георгиев.

Талантливият български композитор живее и работи от години в Лондон. Той гради завидна кариера и като диригент на балета на Royal Opera House Covent Garden. Своята най - нова творба Мартин Георгиев създава специално за проекта „Нова музикална сцена“, вдъхновен от интерпретаторското майсторство на двамата изпълнители.

Програма:

  • Оскар Бьоме - Любовна песен
  • Жан-Батист Арбан - Брилянтна фантазия
  • Мартин Георгиев - Соната за тромпет и пиано / световна премиера /
  • Алберто Хинастера - Аржентински танци
  • Оскар Бьоме - Концерт за тромпет фа минор
  • Георги Черкин - Севдана
c