Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Майски празник зарадва жители и гости на село Соколово край Балчик

Майски празник се проведе в село Соколово край Балчик в чест на Светите братя Кирил и Методий. Той бе организиран от на НЧ „Просвета-1900“ и кметство Соколово.

Празничният ден започна с Божествена света литургия и курбан в храм „Св. Св. Кирил и Методий“.

В двора на местното основно училище „Васил Левски“ бе празничният концерт, посветен на светите братя, на патронния празник на читалището и на Деня на българската азбука, просвета, култура и на славянската книжовност.

Участваха самодейците от НЧ „Просвета-1900“, от детска градина „Звездица“, ОУ „Васил Левски“ в с. Соколово, както и от НЧ „Васил Левски-1959“ в Балчик.

Днес Соколово е едно от най-бързо развиващите се селища в Добруджа. Тук живеят около 1200 души - българи, турци, роми, англичани и германци. Няколко английски семейства са се заселили за постоянно тук..

Жителите на Соколово работят основно в сферата на туризма и селското стопанство. Активното строителство в селото също осигурява работни места. Безработицата е минимална. 

Нов православен храм бе открит през 2015 г. в Соколово. Църквата носи името на светите братя Кирил и Методий и бе осветена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужие с църковни служители от региона.

Образователна дейност тук има още по време на румънската окупация. Читалище "Просвета" е построено през 1954 г. с доброволен труд на жителите на селото. Две години по - късно към културната институция е създаден хор "Добруджански гласове". От 1986 година хорът има участия на всички национални събори на народното творчество в Копривщица, от където има много отличия. Битов хор "Добруджански гласове" и група за автентичен фолклор са с художествен ръководител - Стаматка Кирилова. Самата тя е народна певица и с много любов и професионализъм се грижи за издирване и съхраняване на автентичната народна песен, танц, обичай и костюм. 

В селото има ДГ „Звездица“, ОУ "В. Левски", аптека, стара джамия, къщи за гости, няколко магазина и кафене - ресторант.

c