Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Маркус Бабел призова Германската футболна централа за категорични действия срещу домакинството на Саудитска Арабия на Мондиал 2034

Бившият европейски шампион с Германия Маркус Бабел призова футболната федерация на страната да предприеме категорични действия срещу противоречивата кандидатура на Саудитска Арабия за домакинство на Световното първенство през 2034 година.
Почти гарантирано саудитците ще организират първо Световно първенство в историята си, след промяната на правилата на ФИФА за определяне на домакин на турнира, пише агенция dpa.
Това се случва след като Катар, който подобно на Саудитска Арабия, е критикуван по отношение на човешките права, бе домакин на Модиал 2022 - първия световен шампионат по футбол, провел се в страна от Близкия Изток.
Германия искаше капитанът Мануел Нойер да носи капитанска лента в цветовете на дъгата, но получи забрана от ФИФА, след което германските национали позираха за снимка със запушени усти в знак на протест.
Бабел чувства, че са необходими повече конкретни действия, а множество коментатори призовават за бойкот на Световното първенство за мъже.
"Бих искал да видя повече "гръбнак" от президента на Германската футболна централа Бернд Нойендорф", коментира 51-годишният Маркус Бабел пред вестник Mannheimer Morgen.
"Ръководителите критикуват много, недоволстват от това, но всъщност никога не правят нещо реално против връчването на домакинства на тези турнири от страна на ФИФА. Такъв бе случаят и със Световното първенство в Катар, а сега е абсолютно същото. Унизително е и наистина ме дразни. Дори се срамувам от това", добави Бабел.
Нойендорф наскоро заяви, че германската централа трябва да заеме позиция относно Саудитска Арабия след консултация с партньорите си.
Шампионът от Евро 1996 Маркус Бабел допълни: "Изненадани сме, че нищо не се променя към по-добро. Президентът на ФИФА Джани Инфантино се смее. В даден момент трябва да се вземат непопулярни решения, иначе не може да има промяна."

c