Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Мария Касимова-Моасе ще представи в Шабла спектакъла си "Свободно падащи истории"

Журналистката, писател и театрал Мария Касимова-Моасе ще гостува в Шабла по повод Международния ден на жената и по покана на Община Шабла и Народно читалище „Зора 1894 г.“. Дъщерята на незабравимия актьор Хиндо Касимов ще представи своя спектакъл за разказване „Свободно падащи истории“. Представлението е на 6 март в салона на читалището.

„Аз ще ви разказвам истории. За хора и места, за любов, раздели и нови срещи, за странствания на духа и силата на смеха.. Ще отигравам някои моменти – все пак съм дъщеря на актьор от Сатирата, отраснала съм с духовете зад кулисите, а и имам двуседмичен студентски престой в специалността “Актьорско майсторство за куклен театър”. Други ще преразказвам, трети ще импровизирам.

Ще Ви разсмивам.

Може пък и да ви поразплача.

Това представление няма наизустен текст. В него падането на историите наистина е свободно, защото никога не се случва по сценарий. Затова и няма как то да е едно и също – всяко ново представление си е спектакъл сам за себе си. Понякога изненадва и мен…

Какво ще правите Вие?

Ще се забавлявате.

Вие ще гледате, осмисляте, критикувате, разсъждавате на глас, споделяте, смеете, плачете, дюдюкате, пеете.

Ще сте за малко като деца, защото ще чуете истории, които никой друг няма да ви разкаже.

Защо?

Ами защото животът е твърде кратък, за да отлагаш да правиш нещата, които истински те вълнуват.

Защото в един горещ летен ден преди 34 години, от тъмната голяма сцена на Сатиричния театър, шестнайсетгодишната Мария обеща на витаещия наоколо дух на току-що отлетелия си баща един ден да играе.

Защото обичам думите – да ги чувам, да ги избирам, да ги пиша и да ги свързвам в истории, които да разказвам.

Защото… защото, защо пък не?!“ /Мария Касимова-Моасе/

Мария Касимова-Моасе е родена на 5 октомври 1969 г. в София. Дъщеря е на телевизионната режисьорка в редакция „Новини“ на БНТ Сета Илиева и актьора от Сатиричния театър Хиндо Касимов.

Завършва Българска филология в Софийския университет. Работи като журналист в Българската национална телевизия, вестниците „Стандарт“, „24 часа“, „Сега“ и др., заместник главен редактор на списание ELLE в България, главен редактор на списание „Капитал LIGHT“ и съосновател и главен редактор на списанието за деловата жена НЕЯR. Работи и като експерт по етикет и протокол, презентационни умения и комуникации.

Първата ѝ книга е сборникът „Близки срещи със смесени чувства“, издаден през 2017 г. През 2018 г. е издаден романът ѝ „Балканска рапсодия“. От юли 2020 г. в платформата Сторител е оригиналният ѝ комедиен сериал „Записки от Шато Лакрот“, който от месец май 2021 година е издаден и като книга от издателство „Колибри“. Участва със свои текстове в редица сборници. На сцената на „Хепи Сатира комеди клуб“ в София представя авторското си представление „Свободно падащи истории“. Пише за уебсайта „Площад Славейков“.

Съпругът ѝ е френският журналист Стефан Моасе. Има две дъщери.

Издигната е за вицепрезидент на Лозан Панов за президентските избори през 2021 г. от инициативата „Правосъдие за всеки“. Малката партия ВМРО-БНД се опитва да оспори регистрацията на кандидатурата ѝ, твърдейки че тя не отговаря на условието да е живяла в България последните 5 години, но Върховният административен съд отказва да разгледа жалбата, приемайки регистрацията, извършена от Централната избирателна комисия, за окончателна.

c