Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Маестра Николета Попова и Хуан Фернандес-Нието с музикална фиеста в Добрич

Специално за БКО и за този концерт, композиторът Йонатан Санчес е направил аранжиментите на сюитите

Концерт под диригентската палка на Маестра Николета Попова и със солист Хуан Карлос Фернандес - Нието, известен като „Фойерверк върху клавишите на пианото“ представят на 22 ноември от 18.30 ч. в Концертна зала „Добрич“ /органова/ от Български камерен оркестър /БКО/ Добрич.

Те канят жителите и гостите на града са се насладят на една испанско-латиноамериканска музикална фиеста с произведенията Хоакин Турина – Симфонична рапсодия, оп.66; Сюита върху Испанско Пасо добле; Сюита върху Мексиканско Коридо; Хоакин Родриго – Сюита из Концерта Аранхуэс; Сюита върху Испански Сарсуели; Сюита върху Аржентински танга и Артуро Маркес – Танц № 2.

Специално за БКО и за този концерт, композиторът Йонатан Санчес е направил аранжиментите на сюитите. Публиката още помни атмосферата на концерта на 25 октомври 2022 г., когато Български камерен оркестър - Добрич под нейната палка и солист Виктор Теодосиев – валдхорна получиха нестихващи овации, припомнят организаторите.

Български камерен оркестър – Добрич закри концертния сезон с много барокова музика (СНИМКИ) 

Николета Попова е родена в Добрич и любовта й към класическата музика е вдъхновена от концертите на БКО още под диригентството на Йордан Дафов, на които е присъствала като дете и дори е била солист-пианист на детски такива. Завършила е хорово дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Крум Максимов, специализирала е при Йоханес Принц в Университета по изкуствата в Грац и има докторска степен от Университета в Лас Палмас. От 2006 г. преподава специалност Дирижиране в Консерваторията на Канарските острови и ръководи симфоничния оркестър и хоровете на Академията. През тази година дебютира и с Държавния симфоничен оркестър на Латвия. Следват концерти с унгарския Национален симфоничен оркестър Сегед и Полтугалския атлантически оркестър. Притежава богат и разнообразен репертоар като хоров и оркестров диригент. Изнася дидактически концерти, прави филмови и телевизионни записи. Полуфиналист на Taki Concordia Conducting Fellowship 2019 /основан и режисиран от маестра Марин Алсоп, председателстван от Бернард Хайтинк/. Една от нейните основни характеристики е гъвкавостта да изпълнява артистичните предложения според нуждите и изискванията на съответния ансамбъл. От 2023 г. Николета Попова е професор по Хорово дрижиране в Консерваторията на Арагон.

Хуан Карлос Фернандес – Нието е пианист известен в музикалната критика като: „Създаващ ослепителен музикален спектакъл“ (сп. „Скерцо“); „Повече от просто виртуозност” (сп. Pizzicato Lux); „Пианист, който предлага пианизъм с рядко срещано откровение !“ (Musique classique & Co). Международната кариера на испано - американският пианист Хуан Карлос Фернандес - Нието бързо процъфтява, след като той се включва с Концерта за пиано на Моцарт в Карнеги Хол с Камерния оркестър на Ню Йорк. Концертира в родната си Испания, Европа, САЩ, Великобритания, Аржентина и по цял свят. Изявява се като солист на Оркестъра на националните радио и телевизия на Испания; Камерния оркестър на Ню Йорк; Националните оркестри на Колумбия и Ел Салвадор; Филхармонията на Гран Канария; Оркестъра на Ковънт Гардън. Чест гост е на сцените на Карнеги Хол, Театро Маестранца, Чикагския културен център, Стейнуей хол в Ню Йорк и в Лондон, Националните опери в много европейски страни и пр. Неизброими са участията му във фестивали на камерната и класическата музика. Хуан Карлос Фернандес - Нието е роден в Саламанка, Испания и започва да учи пиано и цигулка на четиригодишна възраст. След това дебютира на шестнадесет години с Оркестъра на Гранада, изпълнявайки Концерт за пиано в ре минор на Моцарт под диригентството на Лутц Кьолер. Самото изпълнение е толкова впечатляващо, че го излъчват на живо по Националното радио на Испания. Израстването в различни региони на Испания и по-късното му преместване в САЩ обогатяват неговата музикална личност и уникалния му стил на изпълнение, който е възхваляван от международната преса като комбинация от „страст, душевност и виртуозност“. Хуан Карлос Фернандес - Нието е учил в Испания при Клаудио Мартинес-Мехнер и в САЩ при Урсула Опенс и Борис Берман. Има дипломи от Сити Юнивърсити на Ню Йорк и Академията по музика на Йейл. Носител е на лауреатски звания от много престижни международни конкурси и е осъществил много звукозаписи. Дебютният му албум „Карнавал“ с произведения от Шуман е издаден през 2022 г. А последният „Иберийски танци“ включва произведения на Балакирев, Ляпунов, Албениз и Мачавариани. Хуан Карлос е първият испански пианист, който някога е записвал „Islamey“, виртуозния tour-de-force от Милий Балакирев, който му донася номинация за престижните Международни награди за класическа музика.

Билети на касата на Концертна зала „Добрич“ от понеделник до четвъртък и от 10.00 до 18.00 ч.

c