Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Маестра Константина Петкова представя в София автобиографичната си книга

В музикално-литературната вечер ще се включат творци, изнасяли концерти и спектакли в нейния артистичен дом в добричкото село Пчеларово

Видната оперна певица, режисьор, педагог и меценат маестра Константина Петкова ще представи автобиографичната си книга „Това, което чух, видях и преживях“ (издателство „Фама 1“) на 25 март от 19 ч. в галерия „Мраморно фоайе“ на зала „България“. Тя ще разкаже за богатия си творчески път, ще предаде опит, ще ни зареди с вдъхновението си, а в музикално-литературната част на събитието на сцената ще излязат бележити творци, изнасяли концерти и спектакли в нейния артистичен дом в добричкото с. Пчеларово. Пътят на маестра Петкова в изкуството започва на сцената на Русенската опера, преминава през Италия, Франция, САЩ, Швейцария, където тя се прочува със своите изпълнения и авангардни спектакли и създава собствена школа за обучение на участващите в постановките артисти. След завръщането си в България тя продължава своята педагогическа дейност, а наследствения дом в с. Пчеларово превръща в творчески център за концерти, театрални представления и изложби.

Водещ на събитието ще бъде Светослав Николов, програмен директор на Jazz FM, книгата ще представи поетът Матей Стоянов, а откъси ще четат актрисата Йоана Буковска и Юлиана Маринова – управител на Пространство за култура Portrait, където преди месец се състоя премиерата на „Това, което чух, видях и преживях“ в София. Много видни български творци ще споделят своите незабравими впечатления от гостуванията си в артистичния дом на маестра Константина Петкова и ще поднесат музикални изпълнения. Сред тях са вокалистите Мими Николова, Камелия Тодорова, Васил Петров, Весела Морова и Константин Бейков. Те ще пеят с Мартин Марков на пианото, който ще ни срещне и със своята оригинална инструментална музика. Ще чуем също Вокална група „Спектрум“, цигуларя Иван Пенчев от Софийска филхармония и „Кварто квартет“ с арфистката Деница Димитрова и тяхната талантлива дъщеря Емма Роуз Кацари, китариста Мирослав Иванов и други. Актьорът Любомир Бъчваров ще ни поднесе фрагмент от моноспектакъла си „Греховната любов на зографа Захарий“ по повестта на Павел Спасов. За маестра Константина Петкова като педагог ще разкаже нейната ученичка Дора Чокойска-Савова, която сега е в състава на Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, а за събитията в с. Пчеларово ще чуем и разказа на художника на плакати за тях Стелиян Хаджиев.

Събитието ще ни пренесе в атмосферата на този добруджански дом, храм на духовността, чрез селекция от творби, изложени в артистичните му пространства – афиши за постановки на Константина Петкова, картини, филмови плакати. Гостите ще могат да си закупят екземпляр от книгата и да получат автограф. Първата среща с „Това, което чух, видях и преживях“ бе именно в с. Пчеларово по време на артистичния сезон това лято, а след това тя бе представена и на Plovdiv Jazz Fest.

Творческият път на маестра Константина Петкова започва от Добрич, преминава през Русенска опера, където е назначена от акад. Васил Казанджиев и където работи с Дмитрий Шостакович, за да продължи в Италия, Австрия, Франция, САЩ и Швейцария. Тя учи пеене и режисура в Консерватория „Санта Чечилия“ и завършва Национална академия „Санта Чечилия“ в класа на проф. Тито Гоби. Един от първите ѝ професионални ангажименти е с „Виртуозите на Рим“, а режисьорският ѝ дебют е с постановка по музика на Монтеверди. Във Франция записва в Радио Париж, в Ню Йорк постига големи успехи със своите постановки в галерия в Сохо, включително „Самовили самодиви“ по мотиви от българския фолклор. В преподавателската си дейност тя развива собствена методика, чрез която обучава млади артисти в целия си път по света и в България. От 2013 г. в родния дом в с. Пчеларово тя организира ежегоден цикъл от събития с театър, литература и музика в цялото ѝ жанрово многообразие. През първите осем години финансира дейността на културния център изцяло със собствени средства, а през 2021 г. и 2022 г. осъществяването на програмата бе подпомогнато от Национален фонд „Култура“. За да направи своите достижения национално достояние, да ги запази във времето и да ги популяризира, тя дари целия си архив на Държавна агенция „Архиви“.

В живота си, посветен на изкуството, маестра Константина Петкова е водена от своя идеал големият творец да бъде достойна, вдъхновяваща личност и добър човек.

c