Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

КЦ „Двореца“ в Балчик отличи личности за всеотдайния труд и ползотворно партньорство

По случай 100 години от построяването на Двореца в Балчик Държавният културен институт отличи личности, допринесли с всеотдайния си труд и ползотворно партньорство за сегашния облик на Двореца с неговата невероятна архитектурна, културно-историческа, художествена, туристическа стойност.

Връчването на грамотите, подписани от областния управител на Добрич Румен Русев, се състоя по време на концерта Оперна гала, част от събитията в рамките на Седмицата на италианската култура. Отличените бяха:

Тошко Гяуров, дългогодишен директор на Двореца, допринесъл много за преобразуването на Архитектурно-парковия комплекс в Държавен културен институт. По негова инициатива е възстановен обликът на архитектурата на този уникален обект.

Николай Ангелов, кмет на Община Балчик, винаги подкрепял и сътрудничил за различни културни събития, както е и подпомагал осъществяването на разнообразни културни проекти

Антонио Таркуинио, консулски кореспондент на Италия във Варна, благодарение на когото се осъществяват всички проекти, които се реализират с безрезервната подкрепа на посолството на Италия в България и на Италианския културен институт.

Димитър Стойнов, сътрудник на консулския кореспондент на Италия във Варна, който ръководи културните проекти, реализирани с подкрепата на посолството на Италия в България.

Даниела Димова, директор на Държавна опера Варна за градивното и ползотворно партньорство за поставяне на сцената на Двореца на опери, мюзикъли, балетни постановки.

Христина Атанасова, зам.-директор на КЦ „Двореца“ за нейния професионализъм, лоялност и чувство за отговорност.

Светла Недева, д-р п.н. зам.-директор на Колежа по туризъм към Икономически университет Варна, ръководител на квалификационните курсове на екипа на КЦ „Двореца“ по английски език.

Красимир Ранков, актьор, режисьор и председател на сдружение „Виа Понтика 2010“ и основен двигател на дългогодишния международен фестивал на младите в изкуството.

Веселин Ранков, основен двигател на дългогодишния международен фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“.

Доц. Росица Златкова, автор на луксозното издание „Балчик“, първото изследване на български автор за Двореца и живота на румънската кралица Мария.

Огнян Спасов, организатор на фестивала „Без граници“ – продукция на Стопанска камара Варна в партньорство с „Двореца“ Балчик и мрежа „Скендерман“.

Яшар Рушид, посмъртно, за това, че той и ръководените от него бригадата му са извършили цялата реконструкция на сгради, подпорни стени,  път, възстановяването на каменните настилки.

Татяна Гичева, ангажирана в подкрепата на ДКИ „КЦ „Двореца“ при участие в труден трансграничен проект по програма „България – Румъния 2007-2013“, по който е оборудвана зала „Тунела“ и Туристическия информационен център.

Румен Янакиев, 16 години неуморно работи за поддръжката на Архитектурно-парковия комплекс.

c