Вторник, 14 май 2024

14.05.2024

Последвайте ни

КЦ "Двореца" Балчик бе домакин на паметно тържество за Васил Левски (СНИМКИ)

Паметно тържество под наслов “Да си спомним за Васил Левски – Апостола на българите”, посветено на 151 години от смъртта на великия българин. Организатори на тържеството са Държавен културен институт “Културен център ”Двореца”, Сдружение “Българско наследство” Балчик и Народно читалище “Васил Левски 1959” Балчик.

Гости на паметната вечер бяха представители на Демократичния съюз на българите в Букурещ. Повече от 20 години Любомир Николов, секретар на съюза, и почетният председател на съюза проф. Лука Велчов са организирали множество културни прояви, чествания и прояви в рамките на фестивала „Българско наследство“ в Балчик.

„Васил Левски е личност, която не може да се забрави“, подчерта Любомир Николов, който не скри вълнението си, че в такъв ден е в България.  

Той представи книгата на Стоян Комитски за Васил Левски и Русе за малкото регистрирани официално дати, когато е преминавал границата.

Един от големите революционери на България, който се е борил до смъртта си за освобождението на България от османското робство, каза Василиу - Анастасиу Теодор – специалист по исторически туризъм, туристически гид на национално и международно ниво. Той сподели исторически факти т живота на Апостола и връзките му с Румъния. От пролетта на 1863 година Васил Левски е живял заедно с Христо Ботев в Букурещ. Пет години Левски събирал хората за четите си, за да могат да се включат в борбата против отоманското иго. Неговите действия бяха изпратени в България чрез негови апостоли и цялата му връзка се е наричала апостолска. Радвам се много, когато виждам толкова много чествания на български революционери. В Гюргево има две паметни плочи, които заслужават да се видят. Едната е на къщата, където е живял Христо Ботев. Другата е на пристанището, където Христо Ботев, заедно с неговите революционери се качват на кораба Радецки, за да започнат своя път за освобождението на България.

Радвам се, че има такива исторически паметни плочи, които да поддържат историята, за да се помни от хората.

В концертната програма участваха ученици от ОУ “Антим I” Балчик, самодейци от НЧ “Васил Левски 1959” Балчик и вокална група „Септима“. Поетесата Петранка Божкова, която бе водеща на вечерта, прочете свои стихове, посветени на Апостола на свободата.

c