Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Концерт за ценители изнесоха в Добрич Мария Славова и Красимира Султанова

Концерт за ценители подариха на публиката в Огледална зала „Нели Божкова“ в Добрич Мария Славова – пиано, и Красимира Султанова – цигулка.

Двете изпълниха Соната KV 304 в ми минор за цигулка и пиано от Волфганг Амадеус Моцарт, Соната №1 за цигулка и пиано на Лазар Николов (1922 – 2005 г.) и Соната за цигулка и пиано от чешкия композитор Леош Яначек (1854 – 1928 г.).

Красимира Султанова е концертмайстор на Камерен оркестър „Дианополис“ в Ямбол. С изкуствата е свързано цялото ѝ семейство. Баща ѝ Николай Султанов е цигулар и диригент, основател на камерния оркестър в Ямбол и на Музикалните празници „Златната Диана“. Майка ѝ е виолончелист, а брат ѝ е оперният певец Георги Султанов. Неин дядо е любимият на поколения българи актьор Петър Слабаков, от чието рождение този месец се навършват 100 години.

Мария Славова е родена в Добрич. Завършва Средно музикално училище „Добри Христов“ във Варна, а след това и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. Изучава орган под ръководството на проф. Нева Кръстева. Създател и активен участник е в Пролетния органов фестивал – Добрич. Понастоящем е пианист-органист в Камерен оркестър „Дианополис“ в Ямбол.

Днешната програма двете дами ще представят на Музикалните празници „Златната Диана“ в Ямбол на 27 април, четвъртък, от 18:00 часа в зала „Безистена“.

 

 

c