Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Комедията "Благородният испанец" и куп звезди в Добрич на 2 септември

Комедията „Благородният испанец“ по Съмърсет Моъм ще бъде представена отново в Добрич, в Летния театър на 2 септември, събота, в 20:00 часа. Премиерата на спектакъла за Добрич беше през декември 2022 г.

Режисьор е Асен Блатечки, музиката е дело на Константин Цеков – ФСБ, сценография - Анелия Райкова, костюми - Лиляна Гергишанова. В ролите ще видим актьорите Станимир Гъмов, Румен Угрински, Невена Бозукова, Албена Павлова, Даниел Пеев, Цветомир Иванов, Стефан Рядков, Петьо Петков – Шайбата, Жанина Стоилова и Мария Илиева.

Пиесата разказва за група английски туристи, заминали на екскурзия за Испания, където се натъкват на странна местна особа. Той е испанец и освен че танцува страстно фламенко и страстно може да мрази и да обича, се оказва влюбен във вдовица. Тя обаче отблъсква всичките му по-напористи предложения и го заблуждава, че някой от групата туристи е неин съпруг. Объркването става пълно, когато испанецът отива при всеки един от англичаните със страстната молба за ръката на жена му. Ясно е, че под „съпруга” всеки разбира „собствената си“ и в един момент испанецът се оказва сред гора от ръце – и с мисълта, че се бори само за тази на истинската вдовица. Както се предполага, лудостта е пълна, а отвъд смеха е и сериозното разсъждение за семейството, човешките отношения, истината и лъжата между двама души, които твърдят, че се обичат…

Пиесите и животът на Съмърсет Моъм са изпълнени с толкова приятна ирония и неочаквани обрати, че просто няма как да пропуснем постановката по творба на един от най-четените английски автори на миналия век.

c