Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Книгата на Иван Пейчев „Историческа и родова памет на село Житен“ ще бъде представена в Добрич

Представяне на краеведската книга на Иван Пейчев „Историческа и родова памет на село Житен“, издание на Про Нюз Добрич, ще се състои на 7 юни, сряда, от 17,30 часа в Регионална библиотека "Дора Габе".

Изследването обхваща историческа справка за възникването на селището, румънската окупация /1913-1916, 1919-1940/, културно и духовно развитие, образователно и църковно дело, здравеопазване, спортна дейност, местни празници и обичаи, ритуали и песни, спомени на общественици, жители на селото. Приложен е списък на населението по родове от с. Житен, заселили се в селото през 1832 – 1834 г.

Книгата на бившия учител Иван Пейчев, както пише в предговора Славейко Чамурлийски оставя светла диря за миналото на селото и е основа за създаване на по-задълбочено проучване.

Иван ПЕЙЧЕВ е роден на 10.04.1941 г. в село Житен, община Генерал Тошево. Основно образование выршва в родното си село, а средно - в СГ "Н. Й. Вапцаров" - гр. Ген. Тошево през 1960 г. След отбиване на военната си служба завьршва Учителския институт „Д-р Петьр Берон" в гр. Шумен - специалност биология, география, химия, изобразително изкуство, трудово обучение.

През 1965 г. е назначен за учител в ОУ „Г. Ст. Раковски" - с. Сенокос, община Балчик. През 1968 г. работи като възпитател в Сградостроителното училище "Петър Сарийски". От 1969 г. до 1975 г. работи като завеждащ „Методически кабинет" ком ОПД "Донка Христова" пише историята на Окръжната пионерска организация, създава музейната сбирка, отговаря за отпечатването на методическите материали в печатницата към дома.

На 20 август 1975 г. е назначен за преподавател по изобразително изкуство в ОУ "Панайот Волов". В новопостроената сграда създава образцов кабинет. ръководи кръжоци по приложна графика и дърворезба, а ученическите произведения участват в местни и национални изложби. В Института за усъвършенстване на учители - гр.Варна, придобива втори клас квалификация и става старши учител. Участвал е в две учителски изложби към Дома на учителя в Добрич. На 25 август 1996 г. преустановява преподавателската си дейност.

Книгата може да се поръча със заявка на имейл адрес: pronewsdobrich@dir.bg

Необходимо е да се посочат брой книги и данни на получателя - имена, телефон, адрес/офис на Спиди, до който да бъдат изпратени

c