Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

Книгата "Империя на пошлостта" на Кънчо Кожухаров е с премиера в Добрич днес

Книгата „Империята на пошлостта“ на Кънчо Кожухаров ще бъде представена в Добрич днес от 17.30 часа в Регионална библиотека „Дора Габе“. Авторът е писател, разследващ журналист и преводач. Той прави опит чрез един нетрадиционен аналитичен подход да отсее истината от всичко, което „хронистите, писателите и властниците на Русия произвеждат от четири века насам“. Входът за премиерата е свободен, а организатор е Библиотеката.

Кънчо Кожухаров има стотици публикувани анализи, статии и есета в периодичния печат и участие в над 50 интервюта в телевизионни и радиопредавания. Превеждал е стихове от Джефри Чосър, Джордж Байрон, Робърт Браунинг. Автор е на множество сценарии за научно-фантастични и фентъзи комикси. Член е на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и Международната асоциация на писателите криминалисти (IACW). Той е съосновател, член на Управителния съвет и председател на фондация „Фантастика“, организатор на Фестивала „Златен кан“.

През 1995 г. е автор на идеята и сценария за предаването „Телевизионен референдум“, излъчвано по Канал 1, с водещ Кръстю Лафазанов. След третото издание предаването е спряно като твърде критично към властта.

„Как да извлечем истината от купищата фалшификации, които хронистите, писателите и властниците на Московия / Руската Империя / СССР / Руската федерация произвеждат от четири века насам? Може би с един нетрадиционен аналитичен подход, който бих нарекъл „Полет над историчето гнездо" (благодаря на Кен Киси за заемката).

Държавата Россия, нейните управници и сместа от племена и етноси, дължаща названието си „российски народ" на Петър I, образуват порочен кръг, в който всяка от съставките извлича най-лошото от другите две.

Приключва втората ми обиколка около московската черква „Василий Блажени", но разностилните кубета не ми разкриват никакви тенденции. Безспорно е само, че пред очите ми се издига най-внушителното парче кич в Източното полукълбо.

Руската православна църква винаги е била по-скоро рупор на държавата, отколкото проповедник и пазител на вярата.

При своето бягство от свободата и отговорността огромното мнозинство руснаци се оставят или по-скоро избират да бъдат ръководени от психопати."

Кънчо Кожухаров

c