Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Книгата "Дестинация щастие" бе представена в Дом-паметника в Добрич

Във фоайето на Дом-паметник Йордан Йовков в Добрич журналистката и писател Даниела Георгиева и редакторката Вилиана Иванова представиха книгата "Дестинация щастие".

В залата присъстваха общественици и активни участници в културния живот на града, а Георгиева и Иванова прочетоха откъси от разказите за енергийните места в България. Сред съдържанието на книгата са и места свързани с Добруджа, като Текето и Суха река.

"Тази книга е малко по-различна от иначе много актуалните книги, които разказват за туристически и пътешественически дестинации. Неслучайно се казва "Дестинация щастие", защото ударението в разказите е не върху географското положение или значимостта за туристическия бизнес, а за енергията, която тези места носят", сподели Вилиана Иванова.

За Иванова е било и удоволствие, и интересно да е редактор на книгата, защото като крайно градски човек тя трудно припознава катеренето на бири, но с тази книга Даниела Георгиева успява да го направи, каза още редакторката на книгата.

"Наблягам в тази книга на позитивно заредените места в България, защото има и много негативно, на които не обръщаме внимание, защото не е нужно да ги зареждане с още енергия. Пример за негативно място е пещерата "Дяволското гърло", обясни Даниела Георгиева.

Георгиева сподели, че любимото и място от книгата е Мадара, като място с напластена история във времето. Във всички епохи там е имало светилища, които са придавали позитивна енергия.

"Дестинация щастие" представлява сборник от пътеписи за различни места в България с позитивно влияние. Това са природни обекти, църкви и манастири, двуобредни храмове и други. Разказите са от първо лице, от личните впечатления на авторката Даниела Георгиева. Тя е журналист, с хоби пътешествия. Книгата е илюстрирана освен със снимки и с авторски картини.

Редактори на книгата са Вилиана Иванова и Даниел Димитров, а печатът и графичния дизайн са на Милена Бейли. Книгата е издадена с финансовата подкрепа на Национален фонд култура.
c